Boktipset


På denna sida tänker jag lägga de böcker (jag läser ju ganska mycket...!) som jag verkligen rekommenderar! Det räcker inte att boken bara är riktigt bra, utan det måste vara något mer som gör att jag inte glömmer läsupplevelsen och/eller att jag går och funderar en hel del på den i efter hand!

Skicka mig gärna tips på böcker som du själv verkligen rekommenderar!

Boktipset - Stefan Mählqvist sittande i sin regnbågssoffaDet här är tyvärr inte någon sida om Stefan Mählqvist eller tv-programmet "Boktipset" (Ett kult-program som sändes mellan 1976 och 1988) - även om jag älskade regnbågssoffan och boktipset-låten.
Har du märkt att alla människor verkligen kan nynna på boktipset-låten (ninna-ninna-ninna-ninnanaah....) och när någon väl börjat nynna, så måste man bara tvångsnynna lite till...Snacka om en riktig hit-låt - eller är det bara sann indoktrinering i tidig ålder?

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [W] [X] [Y] [Z] [Å] [Ä] [Ö]

A

Hur låter...? av Ann AdelssonTitel: Hur låter...?
Författare: Ann Adelsson
Originalets titel: Hur låter...?

Det här är pekbok för barn (eller är det för vuxna...?) som verkligen får mig att gapskratta hysteriskt!!! En given favoritbok!
En underbar bokidé - dock ingen bok för en stilla godnattstund...!

Boken är en annorlunda och kul pekbok med tips och trix på hur man fixar alla ljuden till bilderna på racerbilen, brandbilen, fiskebåten, glassbilen, tåget, motorcykeln samt - min personliga favorit - helikoptern!
Boken innehåller 14 uppslag med enkla instruktioner (med fulländad humorfakta och extremt tydligt valda typografier) på vänstersidan som tydligt beskriver hur fordonet låter samt en illustration på högersidan.

Alla som jag har visat boken för har fullkomligt avgudat den!!!
Jag ä
r i alla fall övertygad om att alla barn (och framförallt de vuxna barnen...) kommer att avguda den här boken!
Alexander gillade den jättemycket redan från första stund och skrattar gott - bara för att vi som vuxna har så svårt för att hålla oss för skratt när vi ska göra ljudbeskrivningarna.
EN HÄRLIG PEKBOKSSTUND FÖR BÅDE BARN OCH VUXNA UTLOVAS!

Till början

Astronauten som inte fick land av Bea Uusma SchyffertTitel: Astronauten som inte fick landa
Undertitel: Om Michael Collins, Apollo 11 och 9 kilo checklistor
Författare: Bea Uusma Schyffert
Originalets titel: Astronauten som inte fick landa

Det här är boken om 'Apollo 11'-astronauten Michael Collins som reste hela vägen till månen och aldrig fick kliva av. När Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog sina första steg på månen, satt deras kollega Michael Collins i en rymdkapsel på andra sidan månen. Vad tänkte han? Hur såg livet ut ombord?

Bara att hålla boken i sin hand gör mig helt upprymd. Den är nämligen silverfärgad (!) och lockar verkligen till läsning. Själva boken är en underbar 80-sidig blandning mellan faktabok, bilderbok och klippbok! Den innehåller korta fakta samt mycket intressanta tankar och tankeväckande funderingar. Hur kul var det att ha ett jätteansvar bland 701 olika strömbrytare och 9 kg checklistor - och vara den enda astronauten som inte fick gå på månen? Dessutom brukar Michael Collins inte ens omnämnas i historieböckerna - fastän han hade det tyngsta ansvaret. Boken är en jättebra barn- och ungdomsbok (Boken är också skriven för denna målgrupp och vunnit jättemånga priser - även internationellt), men jag tror faktiskt att vuxna tar till den sig ännu mer!

Anm: Detta är Beas första bok som hon både skrivit och illustrerat. Hon har tidigare illustrerat en hel del böcker.
Och svaret på skvallerfrågan är: Ja! Det är Schyffert som i Henrik Schyffert. Bea är nämligen gift med Henrik Schyffert.

Till början

Grottbjörnens folk av Jean M Auel Titel: Grottbjörnens folk
Författare: Jean M Auel
Originalets titel: The Clan of the Cavebear

Den här är boken läste jag redan som åttaåring och jag blev helt tagen. Boken om Ayla är absolut en av de bästa läsupplevelser som jag gjort.
Jag smygläste den tjocka boken (ca 600 sidor) på nätterna för att "bara" läsa lite till.
Ayla har betytt oerhört mycket för mig och minnet av denna bok har för alltid etsat sig fast - Svårt att överträffa!

Boken handlar om den handlingskraftiga, starka och intelligenta tjejen Ayla och hennes livsöden för 30 000 år sedan.
Grottbjörnens folk (en neanderthalklan), har levt på samma sätt i generation efter generation. De har alltid bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur.
En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning. Ayla växer upp hos klanen och hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar.
Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens.

När jag läser boken gläds jag med henne, för Ayla är lätt at tycka om, och jag lider verkligen med henne när tiderna är svåra.
Ayla är en riktig hjältinna, utan att veta om det. Hon tvingas i unga år att anpassa sig efter ett folk helt olikt hennes eget. Detta medför i sin tur, att hon blir både fysiskt och psykiskt stark.
Allt blir en utmaning för den annorlunda flickan Ayla.
Man får också lära sig oerhört mycket om tiden för 30 000 år sedan. Människornas levnadssätt, tankesätt och deras kunskap om växter fascinerar starkt.
Författarinnan väver in verklig fakta och historia om istiden och man märker verkligen att hon forskat om tidsepoken, samtidigt som romanen är mycket underhållande.
Det är en välskriven historia, som verkligen berör och är läsvärd för alla åldrar.

Anm: Auel har lovat att serien om Ayla ska bestå av 6 stycken böcker.
Den avslutande och sista boken har dock ännu inte skrivits färdigt...och frågan är om jag verkligen vill att den sista boken ska skrivas. Böckerna blir tyvärr sämre och sämre för varje uppföljare.

Serien om Ayla består av böckerna:
Grottbjörnens folk, Hästarnas dal, Mammutjägarna, Stäppvandringen, Nionde grottan.

Till början

B

Boktjuven av Markus ZusakTitel: Boktjuven
Författare: Markus Zusak
Originalets titel: The Book Thief

Det här är ett riktigt mästerverk!
Redan de inledande orden gör att jag blir oerhört lockad:
"När döden berättar en historia, måste du lyssna".

Boktjuven är en berättelse om ordens makt. Det skulle vara oerhört intressant om denna bok infördes som obligatorisk läsning i skolan - den tar ju också upp ett oerhört viktigt historiskt ämne, nämligen Tyskand under andra världskriget, med fokus på de tyskar som faktiskt valde att inte lyda.

Det här en dramatisk, fantastisk, vacker och rörande bok med ett oerhört vackert språk. Boken som innehåller den djupaste fasansfullaste tragik, men också en absurd komik kring de mycket starka ämnena - civilkurage och stark vänskap - är en tegelsten som både är väldigt lättläst och oerhört tung i vissa passager.

Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger (som är bokens huvudperson och som är själva boktjuven) vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!
Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Den nioåriga flickan Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är "Dödgrävarens handbok - en handledning i tolv steg i konsten att gräva gravar" som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker.

Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade och prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen, och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare! Hon lär sig snart att orden både kan rädda och förägra, både kan bringa skönhet och brutalitet på många plan!

Otroligt annorlunda och välgjort! Bara idén att använda döden som berättare är ju genialiskt! Jag rekommenderar denna bok starkt - Köp den, låna den eller stjäl den...!

Till början

Da Vinci-koden av Dan BrownTitel: Da Vinci-koden
Författare: Dan Brown
Originalets titel: The Da Vinci code

En fantastiskt väluppbyggd deckargåta med underbara historiska fakta i rasande tempo (action på hög nivå). Varje kapitel avslutas med en så kallad "Cliff hanger", så att jag bara var tvungen att läsa lite till...

Grundstoryn är att den amerikanska konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon blir inblandad i en mordhistoria, och får oväntad hjälp av den mördades sondotter som dessutom jobbar på polisen som kryptograf, Sophie Neveu.
Dessa två får vi sedan följa, då de söker efter Den heliga Graal (som inte alls är en liten bägare utan i denna bok är något mycket "större") och bevis för att fria Langdon som blir misstänkt för mordet av den franska polisen.

Själva mordhistorien och jakten på sanningen är spännande i sig, men det som är fantastiskt med romanen är de föreläsningar som inflikas, de historiska fakta som infiltreras och som undervisar läsaren på ett magiskt sätt. Jag får veta mänger av detaljer om målningar, byggnader, Jesu liv, Da Vincis liv, symboler, med mera.
Spekulationerna verkar vara trovärdiga och stämmer med mycket av de konspirationsteorier som jag har hört tidigare, men Browns teorier drar det hela lite längre och gör det än mer intressant och fantastiskt spännande!

Den som missar Da Vinci-koden missar mycket, vad man än tycker om Browns teorier. Kapplöpningen är intressant (!), även om huvudpersonerna är för sterotypa (för min smak).

Missa inte denna bok - filmen är dock uselt tråkig!

Till början

Busters öron av Maria ErnestamTitel: Busters öron
Författare: Maria Ernestam
Originalets titel: Busters öron

En väldigt speciell och spännande psykologisk läsupplevelse som jag både förfasas över och fascineras av!
Boken innehåller kärlek, förtroende, fullkomligt känslokalla svek från den elaka mamman och är väldigt omskakande.
Berättelsen griper verkligen tag och överraskar hela tiden och är väldigt lättläst och spännande - vilket gjorde att jag var tvungen att bara läsa lite till...

Boken handlar om Eva som i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer till blommor kan vara enklare än relationer till familjen...
När hon på sin 56-årsdag får en dagbok börjar hon på nätterna skriva om en värld hon gjort allt för att glömma. Anekdoterna om livet på västkusten överskuggas snart av berättelserna om Evas barn- och ungdomstid. År där hon växte upp med en vacker men oerhört självcentrerad och komplicerad mamma, vars beteende gör Evas uppväxt och liv till ett helvete.
I ett känslokallt hem föds hatet som kommer att ta över stora delar av Evas liv, ett hat som växer i styrka, ger kraft och kräver upprättelse.

Redan vid sju års ålder fattar Eva ett beslut - hon ska bli den som överlever. Som liten tar hon sitt öde i egna händer med de verktyg som livet givit henne: moderns iskyla och nonchalans och deras gemensamma rädsla för ensamheten och utanförskapet.
Kriget innanför hemmets dörrar kräver sin strategi, och genom hela sin uppväxt övar sig Eva målmedvetet inför den slutliga striden. I sin ensamhet ser hon först till att skaffa sig någon som lyssnar. I en påse under huvudkudden har hon därför den elake grannhunden Busters öron. Att skaffa dem ingick i övningarna....

När hon är sexton år möter hon kärleken, och för första gången i livet kan hon tro på att försoning är möjlig. Men omständigheterna leder till att hon måste fullfölja sin barndoms beslut.
Nu, fyrtio år senare, riskerar allt att avslöjas på grund av en olycklig slump.
Och de gamla såren, liksom rosenbuskarna, rivs upp på nytt.

Maria Ernestam skriver väldigt annorlunda - hon blandar genrer (denna bok är både en deckare, kärleksroman och relationsdrama) och har en egen bitterljuv stil som verkligen är välskriven. Rekommenderas!

Till början

C

Tio små negerpojkar av Agatha ChristieTitel: Tio små negerpojkar
Författare: Agatha Christie
Originalets titel: And Then There Were None (ursprunglig titel: Ten little niggers)

" Tio små negerpojkar" var den första Agatha Christie-bok jag läste.
Jag minns att den var väldigt spännande och oförutsägbar - även om den bitvis har ett litet långsamt tempo (den skrevs ju dock redan 1939 - så den har ju riktigt många år på nacken!!!).
Jag tycker absolut att det är en av hennes bästa böcker och den är verkligen värd att läsa. Spännande, som sagt, och kuslig.

"Tio små negerpojkar åt supé i Rio,
En satte i halsen så blev det bara nio."

Boken handlar om tio människor bjuds in till den lilla isolerade ön och anländer fulla av förväntningar. De känner inte varandra men alla har en sak gemensamt - de har något att dölja och under vistelsen på ön verkar det som om deras mörka hemligheter i det förflutna börjar hinna upp dem.
En rad oförklarliga och kusliga händelser på ön minskar antalet gäster undan för undan, tills ramsan om de tio små negerpojkarna blivit kuslig verklighet.

”Tio små negerpojkar” är en mycket karakteristisk Christie-deckare som kännetecknas av ett skickligt beskrivet, om än väl konstruerat, händelseförlopp och en klurig mordgåta.
En deckare av klassiskt snitt som tveklöst förvirrat mången läsare genom årens lopp - En riktigt hederlig gammal deckare av deckardrottningen!

Till början

D

Da Vinci-koden av Dan BrownTitel: Da Vinci-koden
Författare: Dan Brown
Originalets titel: The Da Vinci code

En fantastiskt väluppbyggd deckargåta med underbara historiska fakta i rasande tempo (action på hög nivå). Varje kapitel avslutas med en så kallad "Cliff hanger", så att jag bara var tvungen att läsa lite till...

Grundstoryn är att den amerikanska konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon blir inblandad i en mordhistoria, och får oväntad hjälp av den mördades sondotter som dessutom jobbar på polisen som kryptograf, Sophie Neveu.
Dessa två får vi sedan följa, då de söker efter Den heliga Graal (som inte alls är en liten bägare utan i denna bok är något mycket "större") och bevis för att fria Langdon som blir misstänkt för mordet av den franska polisen.

Själva mordhistorien och jakten på sanningen är spännande i sig, men det som är fantastiskt med romanen är de föreläsningar som inflikas, de historiska fakta som infiltreras och som undervisar läsaren på ett magiskt sätt. Jag får veta mänger av detaljer om målningar, byggnader, Jesu liv, Da Vincis liv, symboler, med mera.
Spekulationerna verkar vara trovärdiga och stämmer med mycket av de konspirationsteorier som jag har hört tidigare, men Browns teorier drar det hela lite längre och gör det än mer intressant och fantastiskt spännande!

Den som missar Da Vinci-koden missar mycket, vad man än tycker om Browns teorier. Kapplöpningen är intressant (!), även om huvudpersonerna är för sterotypa (för min smak).

Missa inte denna bok - filmen är dock uselt tråkig!

Till början

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall SmithTitel: Damernas detektivbyrå
Författare: Alexander McCall Smith
Originalets titel: No.1 Ladies' Detective Agency

Den här är boken är en alldeles lysande skildring av en afrikansk vardag och vanliga människors problem.
Språket och tonen i boken fick mig faktiskt att läsa boken på ett annat sätt än vad jag normalt gör - jag läste den faktiskt långsammare (!) än vanligt, eftersom den ingav mig ett lugn och känslan av ett stilla lunk.
Jag kunde riktigt höra Precious lugna röst och uppskattade verkligen henes bondförnuft med glimten i ögat och den syrliga kommentaren som hon alltid var beredd att ta till vid behov.

Boken handlar om Mma Ramotswe (en ”traditionellt byggd” botswansk kvinna i sina bästa år) som inte är vilken kvinna vem som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget...
Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få folk att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska fäder och stulna bilar - inget är för stort eller för smått för Mma Ramotswe som löser stora och små mysterier.
Samtidigt får läsaren en unik läsupplevelse, för Alexander McCall Smith har lyckats fånga en mycket speciell känsla.
Damernas detektivbyrå är ingen vanlig deckare, det är en unik läsupplevelse, ett varmt porträtt av en ovanlig kvinna och en fascinerande bild av ett Afrika vi aldrig mött tidigare, fyllt med stolthet och traditioner.

Språket är enkelt och rakt, men innehåller mycket värme och känns i sin form ibland snarare som en muntlig berättelse än en roman.
Boken är smålustig, men med ett djup - som ibland är underfundigt, ibland riktigt allvarligt.

Det är inte svårt att förstå att Damernas detektivbyrå blivit en storsäljare, och jag kan varmt rekommendera denna afrikanska pärla.

Till början

Äntligen picknick av Sylvia DanielssonTitel: Äntligen picknick
Författare: Sylvia Danielsson
Originalets titel: Äntligen picknick

Det här är en bok som verkligen inspirerar till att ha picknick och att äta utomhus. Boken ger verkligen en picknickkänsla med många vackra utflyktsbilder och inspirerande matbilder som verkligen gör en sugen att sticka iväg på picknick!
Allt från en strandpicknick, vårfika i lusthuset, picknick vid smultronstället, utflyktsmat på promenaden i skogen eller vid havet, båtlunch, försommarfestmiddag, picknick i bärskogen, god cykelmat eller något gott när motorcyklisten tar paus. Förbered hemma och ta med ut, eller fixa något enkelt på plats.

Boken innehåller många goda och nyttiga maträtter (med inspiration från hela världen), där tonvikten ligger på sommarmat med lätta rätter. Mycket frukt och grönt och lättlagade rätter. Här finns maträtter för grillen, många goda mackor, sallader, annorlunda pajer och friska efterrätter. Boken ger många bra tips och har många lättlagade recept för de som inte är så vana vidpicknick och har samtidigt många roliga tips och idéer för de som är mer picknickvana. I och med att boken innehåller en hel del plockmat, så kan recepten lätt användas på kalas.

Anm: Detta är Sylvias tredje bok och hennes man Bertil har tagit alla foton.
Och svaret på skvallerfrågan är: Ja! Det är Sylvia och Bertil som är mina grannar, så jag vet verkligen att Sylvia brinner för picknickar - men det är ändå en fantastisk bok. Sedan är det ju bara bonus för mig att jag känner igen en hel del människor och omgivningar på alla fantastiska foton...

Till början

Titel: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage DanielssonSagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Författare: Tage Danielsson
Originalets titel: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Det här är novellen bakom den teckande filmen (med samma namn) som har visats på julafton i SVT sedan 1975 (!!!), så jag har verkligen vuxit upp med den här novellen. När jag läser så hör jag också Tage Danielssons röst inuti mitt huvud!
"Karl-Bertil Jonsson" är i mitt tycke ett mycket mer obligatoriskt inslag på julafton än 'Kalle Anka och hans vänner' och är verkligen en av julens höjdpunkter. Ingen jul utan Karl-Bertil Jonsson!


Kar-Bertil JonssonDen unge pojken, rikemanssonen Karl-Bertil Jonsson, har fått ett jobb på posten inför jul, där han drömmer om sin idol Robin Hood och Sherwood-skogen. Han bestämmer sig för att "Ta från de rika och ge till de fattiga" och på det sättet minska klyftan mellan de fattiga stackarna i slumkvarteren och de som har det betydligt bättre ställt. Han sorterar ut de paket som ska skickas till människor som har taxerat över 50 000 kronor och stoppar dem i en speciell säck. Paketen delar han sedan ut till fattiga - som blir överlyckliga - i slumkvarteren på julafton. Sedan blir han avslöjad...
På slutet visar det sig att ingen av de rika saknar sin julklappar, så sagan får ett lyckligt slut- som sig bör!
Budskapet i boken (och filmen) präglas av julens givmildhet och inte av den köphysteri och stress som många upplever dagarna före jul. Tage Danielsson avslutar också denna novell med meningen "Den här sagan tilldrog sig som sagt på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse."...
Trots att sagan utspelar sig för så länge sedan har den ett ständigt aktuellt tema: Värme & medmänsklighet, fantasi, Robin Hood (och andra hjältar) samt en pojke med ett mycket stort hjärta.


Boken (och filmen) påminner mig om att det finns människor som har det sämre och att det inte krävs speciellt mycket för att göra någon glad. Jag känner verkligen ett sting av stolthet och avundsjuka för att Karl-Bertil tar tag i situationen och gör det han tror på - någonting som de flesta av oss är alldeles för dåliga på. Vi vågar inte och vi orkar inte. "Det är ju så mycket nu...".

Tage Danielssons genialiska språk och ordvändningar gör denna novell fantastisk och är ett givet mästerverk - man bör dock förstå ironi!
Boken (och filmen) är så smart skriven att barn gillar den även om de inte förstår allt och de vuxna som läser den förstår de nyanser i Tage Danielssons språk som inte barn förstår. Detta är verkligen en barnbok för barn och vuxna! Det här är verkligen en klassiker - och som dessutom passar för högläsning en mörk kulen decemberkväll!
Tage Danielsson var verkligen en underfundig och rak författare som har skrivit mycket bra litteratur och det är verkligen synd att han ryktes bort så tidigt i cancer. Han hann dock med en diger produktion av humor, satir och filosofiska betraktelser.

Till början

Titel: Framför mitt hus av Marianne DubucFramför mitt hus
Författare: Marianne Dubuc
Originalets titel: Devant ma maison

Det här är en bok som jag många gånger valt bort - just för att den har en så dålig framsida som varken lockar eller tilltalar. Men så fel jag hade!!! Ibland ska man verkligen inte gå på det första intrycket.

När man väl öppnar den och börjar gissa vad som händer på nästa uppslag, så ser man charmen med boken. För varje nytt uppslag i boken tar historien en helt annan vändning än vad man väntat sig...! Bokens styrka ligger definitivt i samspelet mellan text och illustration.

Det här är inte bara en pekbok, utan en bok som man kan läsa under flera år. Avskräcks inte av att böckerna klassas som pekböcker, för de passar lika bra till en 5-åring som till en 1-åring.Härligt med en bok som är lite udda, tokig och fantasieggande.

Boken är dessutom riktigt tjock - den innehåller hela 128 sidor!!! Och ändå vill Alexander läsa hela boken varje gång! Det är ett riktigt bra betyg för en såpass tjock bok. Ren och skär läs- och upptäckarglädje!

Boken bygger på att man ska gissa vad som händer på nästa uppslag - samtidigt övar man indirekt på prepositioner och ökar ordförrådet.

"På en kulle, bakom ett staket, under en stor ek, ligger… mitt hus."

Världen är full av överraskningar, precis som den här boken. Här finns det lilla huset med rosenbusken, prinsessan och draken, Snömannen och Vampyren, en djurpark med en orangutang och planeter i yttre rymden. Boken kryllar av bilder, och den lär barnen rumsprepositioner utan att de märker det: framför, bakom, ovanför, under, inuti, runtomkring ... Till sist zoomar man åter in på “mitt hus!”.

Rekommenderas varmt - trots en usel framsida som inte ger ett bra förstaintryck!

Till början

Titel: Pingvin av Polly DunbarPingvin
Författare: Polly Dunbar
Originalets titel: Penguin

En underbar och charmig barnbok som på bara några få sidor innehåller oerhört mycket!!! Man kan läsa den på många olika sätt och den fascinerar verkligen Alexander (och mig)!

Boken handlar om pojken Ville som har fått en pingvin i present. Med alla medel och med stor uppfinningsrikedom försöker Ville få pingvinen att säga någonting - vad som helst - eller på något annat sätt få pingvinen att reagera. För varje nytt uppslag i boken tar historien en helt annan vändning än vad man väntat sig...!
Härligt med en bok som är lite udda, tokig och fantasieggeande!

De vackra och enkla illustrationerna varieras på ett smart sätt mellan flera små bilder på samma sida eller med stora bilder över hala uppslaget. Språket har en bra rytm och kan varieras eller betonas på olika sätt - vilket gör att man variera berättelsen ytterligare.

Rekommenderas varmt!

Till början

E

Busters öron av Maria ErnestamTitel: Busters öron
Författare: Maria Ernestam
Originalets titel: Busters öron

En väldigt speciell och spännande psykologisk läsupplevelse som jag både förfasas över och fascineras av!
Boken innehåller kärlek, förtroende, fullkomligt känslokalla svek från den elaka mamman och är väldigt omskakande.
Berättelsen griper verkligen tag och överraskar hela tiden och är väldigt lättläst och spännande med många överraskningar in i det sista - vilket gjorde att jag var tvungen att bara läsa lite till...

Boken handlar om Eva som i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer till blommor kan vara enklare än relationer till familjen...
När hon på sin 56-årsdag får en dagbok börjar hon på nätterna skriva om en värld hon gjort allt för att glömma. Anekdoterna om livet på västkusten överskuggas snart av berättelserna om Evas barn- och ungdomstid. År där hon växte upp med en vacker men oerhört självcentrerad och komplicerad mamma, vars beteende gör Evas uppväxt och liv till ett helvete.
I ett känslokallt hem föds hatet som kommer att ta över stora delar av Evas liv, ett hat som växer i styrka, ger kraft och kräver upprättelse.

Redan vid sju års ålder fattar Eva ett beslut - hon ska bli den som överlever. Som liten tar hon sitt öde i egna händer med de verktyg som livet givit henne: moderns iskyla och nonchalans och deras gemensamma rädsla för ensamheten och utanförskapet.
Kriget innanför hemmets dörrar kräver sin strategi, och genom hela sin uppväxt övar sig Eva målmedvetet inför den slutliga striden. I sin ensamhet ser hon först till att skaffa sig någon som lyssnar. I en påse under huvudkudden har hon därför den elake grannhunden Busters öron. Att skaffa dem ingick i övningarna....

När hon är sexton år möter hon kärleken, och för första gången i livet kan hon tro på att försoning är möjlig. Men omständigheterna leder till att hon måste fullfölja sin barndoms beslut.
Nu, fyrtio år senare, riskerar allt att avslöjas på grund av en olycklig slump.
Och de gamla såren, liksom rosenbuskarna, rivs upp på nytt.

Maria Ernestam skriver väldigt annorlunda - hon blandar genrer (denna bok är både en deckare, kärleksroman och relationsdrama) och har en egen bitterljuv stil som verkligen är välskriven. Rekommenderas!

Till början

F

Konsten att läsa tankar av Henrik FexeusTitel: Konsten att läsa tankar
Undertitel: Hur du förstår och påverkar andra utan att de märker något
Författare: Henrik Fexeus
Originalets titel: Konsten att läsa tankar

Det här är en mycket intressant, insiktsfull och väldigt lättläst bok om du är intresserad av att lära dig mer om hur du läser av t ex kroppsspråk - många konkreta och praktiska exempel finns med i boken. Hållning, tonfall, tempo, blickar och handrörelser säger ofta mer än vad som kommuiceras i ord.

Konsten att läsa tankar är en humoristisk, insiktsrik handbok som innehåller allt du behöver veta för att bli expert på att avläsa dina medmänniskor. Med färdigheter inom ickeverbal kommunikation, kroppsspråk och psykologisk påverkan kan du efter viss övning avslöja vad en människa tänker och känner - och i nästa steg påverka den personens tankar och åsikter åt det håll du vill. Henrik Fexeus visar hur man gör...

En perfekt övergripande bok, där du snabbt får en sammanfattning av grundläggande teorier på ett humoristiskt sätt. Boken är både kul att läsa och lätt att ta till sig jämfört med annan litteratur i samma genre. Vill man ha fördjupad kunskap, är det ju bara att läsa någon av de tyngre böckerna i referenslistan.

Att kunna påverka personers tankar och åsikter - och i de flesta sammanhang få igenom sina egna ideér och att kunna påverka lockar verkligen!

Till början

Flickan som lekte med elden av Stieg LarssonTitel: Flickan som lekte med elden
Författare: Stieg Larsson
Originalets titel: Flickan som lekte med elden

Stieg Larsson debuterade som deckarförfattare genom att skriva en hel trioligi (!). Detta är andra boken i Millenium-trilogin. Det enda som känns sorgligt är att man visste att det inte kommer att komma några fler böcker från Stieg Larsson, eftersom han hastigt dog i en hjärtinfarkt 2004.

Lisbeth Salander återkommer till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Tack vare finansmannen Wennerströms pengar har hon det bättre ställt än någonsin, men hon återvänder till ett Stockholm där hon inte längre har familj eller vänner. En rad dramatiska händelser inträffar som får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas.
Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har högt uppsatta positioner i samhället.
När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Mikael Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...
Det är dags för Blomkvist och Salander att mötas igen.

Jag hade extremt höga förväntningar på denna bok - och visst infrias mina förväntningar! Storyn är inte riktigt lika stark som i första boken, men personskildringen av Libeth Salander är desto bättre. Deckaren väckte allt fler tankar hos mig (och min man blev återigen helt besatt!) - jag ville verkligen inte lägga ifrån mig boken - och när den var utläst längtade jag direkt till att den sista boken skulle släppas, så att jag skulle få reda på hur det skulle gå.
Det är spännande hela tiden - jag sitter verkligen och hejar på Lisbeth Salander och förfasa över hur hon behandlas och har behandlats. Lisbeth är verkligen en ny typ av kvinnlig hjälte (en svensk Modesty Blaise) som slår underifrån i form av en underskattad "psykopatisk" underdog.
Jag tycker verkligen om det forcerade, drivna språket som ändå är väldigt enkelt och uppskattar den snillrika kompositionen och konstruktionen - allt detta gör Stieg Larsson unik i deckar-genren. Dessutom är böckerna väldigt snyggt layoutade i sin utformning! Det enda som jag inte gillar är att huvudpersonerna är lite väl överdrivna i bland (men jag köper det eftersom boken är jätteintressant för övrigt) och att det inte kommer fler böcker!

Till början

Titel: Flyga drake av Khaled HosseiniFlyga drake
Författare: Khaled Hosseini
Originalets titel: The kite runner

En fantastiskt gripande berättelse om två pojkars uppväxt i Kabul (Afghanistan) som verkligen berör - en riktig sträckläsningsbok!

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner, men de lever i helt olika världar eftersom Amir är son till en mycket respekterad och välbärgad man, medan Hassan (som är son till Amirs fars tjänare) tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket.
Hassan gör allt för Amir, han är totalt lojal och försvarar Amir i alla lägen - ändå sviker Amir Hassan när det verkligen behövs med det totala sveket. När sedan Sovjet invaderar Afghanistan, flyr Amir och hans far till USA för att skapa ett nytt liv i Kalifornien. Men Amir kan inte glömma Hassan och det förflutna kommer snart ikapp.

Boken väcker mycket känslor och tankar hos mig. Den är oerhört grym emellanåt och jag levde verkligen in mig i handlingen - även om det är en oerhört främmande miljö. Jag får känslan att bara skrika "Neeej! - så kan du inte göra!" när Amir sviker Hassan gång på gång innan det totala sveket - och ändå förstår jag ändå varför han gör som han gör mitt i sitt stora sökande efter bekräftelse och gamla traditioner.

Boken är lättläst och Hosseini beskriver mycket levande både miljöer, personer och tankar. Jag får också en tydlig bild över Afghanistans fascinerande och tragiska historia.

Jag måste också erkänna att jag inte skulle ha läst den här boken - om jag inte fått flera tips från folk runt omkring mig. När jag såg boken i bokhandeln första gången, så tittade jag knappt på den. Boken ser verkligen oerhört tråkig ut och titeln lockade inte alls.
Så förpackningen överenstämmer verkligen inte med innehållet....!

Kommentar: Afghanistan har förbjudit all import och visning av filmen "The kite runner". Enligt nyhetsbyrån Reuters anser afghanska myndigheter att filmen skulle kunna orska våldsamma konfliket i landet....
Under nästan hela nittonhundratalet har Afghanistan varit en förhållandevis modern monarki med jämställdhet mellan könen på agendan. Kvinnorna har till och med varit förbjudna att bära slöja och de fick rösträtt 1964. Det var efter 1978 som inbördeskrigen började och kvinnorna blev de första offren. De stängdes ute från skolor och utbildning, periodvis också från sjukvård. De förbjöds att arbeta, och under talibanerna tvingades de bära burka och kunde över huvud taget inte röra sig utomhus utan manligt sällskap.
Det dröjde heller inte länge innan talibanerna förbjöd drakflygartävlingarna.....

Till början

Titel: Framför mitt hus av Marianne DubucFramför mitt hus
Författare: Marianne Dubuc
Originalets titel: Devant ma maison

Det här är en bok som jag många gånger valt bort - just för att den har en så dålig framsida som varken lockar eller tilltalar. Men så fel jag hade!!! Ibland ska man verkligen inte gå på det första intrycket.

När man väl öppnar den och börjar gissa vad som händer på nästa uppslag, så ser man charmen med boken. För varje nytt uppslag i boken tar historien en helt annan vändning än vad man väntat sig...! Bokens styrka ligger definitivt i samspelet mellan text och illustration.

Det här är inte bara en pekbok, utan en bok som man kan läsa under flera år. Avskräcks inte av att böckerna klassas som pekböcker, för de passar lika bra till en 5-åring som till en 1-åring.Härligt med en bok som är lite udda, tokig och fantasieggande.

Boken är dessutom riktigt tjock - den innehåller hela 128 sidor!!! Och ändå vill Alexander läsa hela boken varje gång! Det är ett riktigt bra betyg för en såpass tjock bok. Ren och skär läs- och upptäckarglädje!

Boken bygger på att man ska gissa vad som händer på nästa uppslag - samtidigt övar man indirekt på prepositioner och ökar ordförrådet.

"På en kulle, bakom ett staket, under en stor ek, ligger… mitt hus."

Världen är full av överraskningar, precis som den här boken. Här finns det lilla huset med rosenbusken, prinsessan och draken, Snömannen och Vampyren, en djurpark med en orangutang och planeter i yttre rymden. Boken kryllar av bilder, och den lär barnen rumsprepositioner utan att de märker det: framför, bakom, ovanför, under, inuti, runtomkring ... Till sist zoomar man åter in på “mitt hus!”.

Rekommenderas varmt - trots en usel framsida som inte ger ett bra förstaintryck!

Till början

G

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth GilbertTitel: Lyckan, kärleken och meningen med livet
Författare: Elizabeth Gilbert
Originalets titel: Eat, pray, love

En helt underbar bok som handlar om en yttre och - framförallt - en inre resa som är riktigt tankvärd! Jag sögs verkligen med i hennes resa och funderingar - och har tänkt tillbaka på boken många gånger. Detta är en bok som man kan läsa många gånger och ändå få till sig nya bitar. En otroligt givande bok med andra ord!!!
Jag måste dock påpeka att jag tycker att den svenska titeln på boken är riktigt usel (!) och förstår inte rikitigt vad den svenska översättaren tänkt.

Klockan är 3 på natten och Elizabeth Gilbert ligger på badrumsgolvet och gråter. Hon är drygt trettio, hon har en man, ett hus utanför stan, ett framgångsrikt jobb och försöker få barn - men hon är inte lycklig.
En slitsam skilsmässa, en depression och en turbulent kärleksaffär senare bestämmer hon sig för att söka efter det hon verkligen vill med livet. För att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sig själv bestämmer hon sig för att alldeles själv ge sig ut på en lång resa.
I den här boken får man följa med på Elizabeths reseäventyr. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien konsten att nå sinnesro och i Indonesien hitta balans. En intensiv, känslig och underhållande memoar om att finna sig själv och allt som kan hända när man tar ansvar för sitt eget välmående..

Elizabeth drar sig inte för att beskriva sin livskris med en otrolig skärpa. Boken är oerhört lättläst, har mycket humor och värme och jag sugs verkligen med i hennes resa och funderingar. Hon förmedlar den oerhörda visdom som hon når under resan på ett sätt som alla kan förstå. Trots att hon är mitt upp i en kris kan hon analysera sina brister och tankar med en knivskarp ärlighet och ändå förmedla humorn med en riktig värme. Jag skrattar många gånger när jag läser boken - och ändå tar den upp många allvarliga saker som verkligen är tankvärda! LÄS DEN!

Till början

Grottbjörnens folk av Jean M Auel Titel: Grottbjörnens folk
Författare: Jean M Auel
Originalets titel: The Clan of the Cavebear

Den här är boken läste jag redan som åttaåring och jag blev helt tagen. Boken om Ayla är absolut en av de bästa läsupplevelser som jag gjort.
Jag smygläste den tjocka boken (ca 600 sidor) på nätterna för att "bara" läsa lite till.
Ayla har betytt oerhört mycket för mig och minnet av denna bok har för alltid etsat sig fast - Svårt att överträffa!

Boken handlar om den handlingskraftiga, starka och intelligenta tjejen Ayla och hennes livsöden för 30 000 år sedan.
Grottbjörnens folk (en neanderthalklan), har levt på samma sätt i generation efter generation. De har alltid bott i grottor, samlat växter, tillbett sina skyddsandar, jagat bisonoxar och andra djur.
En dag beslutar sig klanen för att adoptera Ayla, en cromagnonflicka som skilts från sitt folk efter en jordbävning. Ayla växer upp hos klanen och hon får lära sig dess levnadssätt av medicinkvinnan Iza, och snart känner hon sig som en av klanens medlemmar.
Men hennes annorlunda sätt att tänka, hennes förmåga att handla snabbt i kritiska situationer, gör att hon skiljer sig från dem och råkar i konflikter. Hon kommer att upplevas som ett hot mot klanens traditionsbundna levnadssätt, mot hela dess existens.

När jag läser boken gläds jag med henne, för Ayla är lätt at tycka om, och jag lider verkligen med henne när tiderna är svåra.
Ayla är en riktig hjältinna, utan att veta om det. Hon tvingas i unga år att anpassa sig efter ett folk helt olikt hennes eget. Detta medför i sin tur, att hon blir både fysiskt och psykiskt stark.
Allt blir en utmaning för den annorlunda flickan Ayla.
Man får också lära sig oerhört mycket om tiden för 30 000 år sedan. Människornas levnadssätt, tankesätt och deras kunskap om växter fascinerar starkt.
Författarinnan väver in verklig fakta och historia om istiden och man märker verkligen att hon forskat om tidsepoken, samtidigt som romanen är mycket underhållande.
Det är en välskriven historia, som verkligen berör och är läsvärd för alla åldrar.

Anm: Auel har lovat att serien om Ayla ska bestå av 6 stycken böcker.
Den avslutande och sista boken har dock ännu inte skrivits färdigt...och frågan är om jag verkligen vill att den sista boken ska skrivas. Böckerna blir tyvärr sämre och sämre för varje uppföljare.

Serien om Ayla består av böckerna:
Grottbjörnens folk, Hästarnas dal, Mammutjägarna, Stäppvandringen, Nionde grottan.

Till början

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann ShafferTitel: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Författare: Mary Ann Shaffer
Originalets titel: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Det här är en väldigt annorlunda (men väldigt lättläst!) bok som verkligen tilltalar mig - det här var en riktigt bra och underhållande läsupplevelse!
Boken är skriven i brevform, så man får dra sina egna slutsatser om vad som händer mellan de täta brevkontakterna. I och med brevformen så får man verkligen känslan av att man får ta del av hur livet tedde sig på Guernsey under Tysklands ockupation. Som läsare vävs man in i berättelsen på ett så livligt sätt att det nästan känns som om man kände alla de färgstarka människorna och det är en fröjd av att få ta del av deras öden även om det är många tunga ämnen - krig, ockupation, koncentrationsläger och efterkrigstid - som berörs. Skratt, allvar, tårar och dramatik utlovas!

Boken handlar om författaren Juliet Ashton som funderar över sitt nästa bokprojekt. Hon bor i London som precis börjat att återhämta sig efter kriget. Så får hon ett brev från en Dawsey Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen i januari 1946. De två börjar brevväxla och han berättar om livet och människorna där, om krigsåren då ön var ockuperad av nazisterna och den mycket speciella läsecirkeln Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap bildades.
Juliet börjar också brevväxla med fler av de färgstarka medlemmarna i sällskapet och blir till så fascinerad att hon bestämmer sig för att besöka Guernsey. Det blir ett besök som kommer att förändra hennes liv.

Anm: Bara namnet på läsecirkeln Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap gör ju jag blev sugen på att läsa boken för att få reda på mer. Och hur smakar egentligen en potatisskalspaj???

Till början

H

Flyga drake av Khaled HosseiniTitel: Flyga drake
Författare: Khaled Hosseini
Originalets titel: The kite runner

En fantastiskt gripande berättelse om två pojkars uppväxt i Kabul (Afghanistan) som verkligen berör - en riktig sträckläsningsbok!

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner, men de lever i helt olika världar eftersom Amir är son till en mycket respekterad och välbärgad man, medan Hassan (som är son till Amirs fars tjänare) tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket.
Hassan gör allt för Amir, han är totalt lojal och försvarar Amir i alla lägen - ändå sviker Amir Hassan när det verkligen behövs med det totala sveket. När sedan Sovjet invaderar Afghanistan, flyr Amir och hans far till USA för att skapa ett nytt liv i Kalifornien. Men Amir kan inte glömma Hassan och det förflutna kommer snart ikapp.

Boken väcker mycket känslor och tankar hos mig. Den är oerhört grym emellanåt och jag levde verkligen in mig i handlingen - även om det är en oerhört främmande miljö. Jag får känslan att bara skrika "Neeej! - så kan du inte göra!" när Amir sviker Hassan gång på gång innan det totala sveket - och ändå förstår jag ändå varför han gör som han gör mitt i sitt stora sökande efter bekräftelse och gamla traditioner.

Boken är lättläst och Hosseini beskriver mycket levande både miljöer, personer och tankar. Jag får också en tydlig bild över Afghanistans fascinerande och tragiska historia.

Jag måste också erkänna att jag inte skulle ha läst den här boken - om jag inte fått flera tips från folk runt omkring mig. När jag såg boken i bokhandeln första gången, så tittade jag knappt på den. Boken ser verkligen oerhört tråkig ut och titeln lockade inte alls.
Så förpackningen överenstämmer verkligen inte med innehållet....!

Kommentar: Afghanistan har förbjudit all import och visning av filmen "The kite runner". Enligt nyhetsbyrån Reuters anser afghanska myndigheter att filmen skulle kunna orska våldsamma konfliket i landet....
Under nästan hela nittonhundratalet har Afghanistan varit en förhållandevis modern monarki med jämställdhet mellan könen på agendan. Kvinnorna har till och med varit förbjudna att bära slöja och de fick rösträtt 1964. Det var efter 1978 som inbördeskrigen började och kvinnorna blev de första offren. De stängdes ute från skolor och utbildning, periodvis också från sjukvård. De förbjöds att arbeta, och under talibanerna tvingades de bära burka och kunde över huvud taget inte röra sig utomhus utan manligt sällskap.
Det dröjde heller inte länge innan talibanerna förbjöd drakflygartävlingarna.....

Till början

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas JonassonTitel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Författare: Jonas Jonasson
Originalets titel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Det här är en riktigt härlig rövarhistoria - en svensk variant på Forrest Gump, fastän här är huvudpersonen en 100-åring(!). Underbar och riktigt rolig plus att den är oerhört charmig med många återkopplingar till historiska världshändelser!

Trots att huvudpersonen Allan Karlsson är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen..

Boken handlar om Allan Karlsson som efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt - han ska fylla 100 år (!).
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

I boken pågår två parallella historier, den ena är Allans livshistoria och livsresa genom 1900-talet fram tills den dagen han bestämmer sig för att ta steget ut genom fönstret på ålderdomshemmet och försvinna på sin hundraårsdag. Den andra handlar om vad som händer efter att han klivit ut genom fönstret.

Lär av den oändligt sorglöse Allan Karlsson - med språkkunskaper kan man komma långt, med förmåga att improvisera ännu längre och genom att verkligen innerst inne tro att alla människor är lika kan man komma hur långt som helst.

Till början

Hur låter...? av Ann AdelssonTitel: Hur låter...?
Författare: Ann Adelsson
Originalets titel: Hur låter...?

Det här är pekbok för barn (eller är det för vuxna...?) som verkligen får mig att gapskratta hysteriskt!!! En given favoritbok!
En underbar bokidé - dock ingen bok för en stilla godnattstund...!

Boken är en annorlunda och kul pekbok med tips och trix på hur man fixar alla ljuden till bilderna på racerbilen, brandbilen, fiskebåten, glassbilen, tåget, motorcykeln samt - min personliga favorit - helikoptern!
Boken innehåller 14 uppslag med enkla instruktioner (med fulländad humorfakta och extremt tydligt valda typografier) på vänstersidan som tydligt beskriver hur fordonet låter samt en illustration på högersidan.

Alla som jag har visat boken för har fullkomligt avgudat den!!!
Jag ä
r i alla fall övertygad om att alla barn (och framförallt de vuxna barnen...) kommer att avguda den här boken!
Alexander gillade den jättemycket redan från första stund och skrattar gott - bara för att vi som vuxna har så svårt för att hålla oss för skratt när vi ska göra ljudbeskrivningarna.
EN HÄRLIG PEKBOKSSTUND FÖR BÅDE BARN OCH VUXNA UTLOVAS!

Till början

I

Till början

J

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas JonassonTitel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Författare: Jonas Jonasson
Originalets titel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Det här är en riktigt härlig rövarhistoria - en svensk variant på Forrest Gump, fastän här är huvudpersonen en 100-åring(!). Underbar och riktigt rolig plus att den är oerhört charmig med många återkopplingar till historiska världshändelser!

Trots att huvudpersonen Allan Karlsson är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen..

Boken handlar om Allan Karlsson som efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt - han ska fylla 100 år (!).
Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

I boken pågår två parallella historier, den ena är Allans livshistoria och livsresa genom 1900-talet fram tills den dagen han bestämmer sig för att ta steget ut genom fönstret på ålderdomshemmet och försvinna på sin hundraårsdag. Den andra handlar om vad som händer efter att han klivit ut genom fönstret.

Lär av den oändligt sorglöse Allan Karlsson - med språkkunskaper kan man komma långt, med förmåga att improvisera ännu längre och genom att verkligen innerst inne tro att alla människor är lika kan man komma hur långt som helst.

Till början

Tio tankar om tid av Bodil JönssonTitel: Tio tankar om tid
Författare: Bodil Jönsson
Originalets titel: Tio tankar om tid

Det är intressanta och - åtminstone för mig - världsomvälvande tankar som skrivits ner i den här boken - och som verkligen har fått mig att börja fundera och mååååååånga gånger återkomma till denna bok - som ofta räknas som en klassiker.
Tio tankar om tid
är en bok jag rekommenderar till alla som känner sig stressade och undrar varför.
Men det räcker inte med att bara läsa den, man måste ta den till sig, fundera på den, vända och vrida på hennes argument och argumentera emot tills man riktigt har smält den.
Med andra ord: Att ge tankarna tid! Tankar om tid tar tid!

Boken handlar om tid - hur vi använder den, vad vi gör med den och varför den aldrig räcker till!.
Bodil Jönsson tar upp vårt förhållande till tiden, hur det kan komma sig att vi upplever oss ha ont om tid när vi i själva verket lever i genomsnitt 30 000 dygn och vad vi kan göra för att ändra den känslan. Det går nämligen att få gott om tid menar Bodil Jönsson och hävdar att den faktiskt räcker till, om vi väljer att den ska göra det.
Vi jagar tid, säger vi i vår kultur. Det vi egentligen menar är att vi låter klocktiden jaga oss, och att vi stenhårt inriktar oss på att försöka spara tid, till exempel genom allehanda tekniska finesser. Men det som du längtar efter har ingenting med klockan att göra. Det är din personliga, din upplevda tid som du vill ha lång. Det är den som du vill få gott om.

Dessutom finns det olika sorters tid. Vem har inte suttit och sniglat sig igenom en föreläsning som verkat ta år, medan en lika lång tid spenderat på något intressant verkar gå med ljudets hastighet?
"Hur många straxar går det på en kvart?" är en bra fråga, liksom
"Menar du 'vänta fem minuter' eller 'riktiga fem minuter'?"

Många känner det som att tiden går fortare och fortare trots att vi har lika mycket tid per dygn idag som för hundra år sedan. Delvis beror detta på att vi har mycket att göra. Men det har också delvis att göra med att vår tid är mer styckad nu än tidigare.
En annan faktor som påverkar tidsuppfattningen är ställtiden eller brist på ställtid.
"Ställtid är den tid det tar att ställa i ordning, ställa till rätta så att man sedan kan börja göra något.", skriver Bodil Jönsson.
När människor står inför en uppgift måste de förberedas mentalt innan de kan ta sig an uppgiften på ett systematiskt sett. Det är precis som en maskin som måste kalibreras om för att producera en annan produktserie.
Om man inte tar hänsyn till skillnaden genom att under en viss period verka inaktiv, men då det undermedvetna bearbetar data, ökar risken för att man kör ut sig själv. Jag har personligen märkt av detta behov av ställtid när jag står inför en skrivuppgift av något slag eller någon svår prövning av annat slag.

Bodil Jönsson som är fysiker till yrket resonerar finurligt och genomklokt om ett ämne som angår oss alla. Hon ger oss många praktiska råd och tips om hur vi enkelt kan förändra våra liv.
Hon bygger sin filosofi på att tiden är det enda kapital vi har. Tid kan växlas till olika värden i livet såsom pengar via arbete eller fritid där vi hänger oss åt nöjen. Istället för att som ekonomen utgå från pengar som kapitalbas utgår Jönsson från tiden.

Till början

K

Knacka på! av Anna-Clara TidholmTitel: Knacka på!
Författare: Anna-Clara Tidholm
Originalets titel: Knacka på!

Det här är en otroligt rolig och spännande aktivitetspekbok för barn som är en given succé - Genialisk i sin enkelhet!
Man knackar (bokstavligt!!!) på de olika dörrarna med olika färger och tittar vad som döljs bakom dem!
Kul för både barn och vuxna i och med att det är så spännande att se barnens reaktion - har testat den på ganska många barn i olika åldrar - på knackandet på de olika dörrarna.

Vid första anblicken verkar den här boken inte innehålla så mycket på sina 26 sidor med korta två ords-meningar och stora bilder. Aktiviteten är liten och består av att man på varannat uppslag knackar på en ny dörr.
Men det är verkligen en enkel och praktisk saga för små barn med otroligt mycket innehåll och ett återkommande tema med stoooor dramatik: Vem döljer sig bakom denna dörr?
Rytmen i de korta texterna blir också väldigt skön och det är lätt att läsa högt ur boken. Barnen tittar fascinerat på de färgstarka kontrastrika bilderna och är spända på vad som ska dyka upp när man "öppnar dörren", det vill säga när man vänder blad.

Första boken som jag upplevde att Alexander verkligen följde med i - han tittade verkligen på bilderna och vände huvudet mot mig för att vänta på nästa knackning redan när han var 3 månader! Alexander gillade den jättemycket redan från första stund och gör det fortfarande.
Det är inte konstigt att denna bok räknas som en modern småbarnsklassiker och att den rönt stor framgång världen över!
En given favoritbok att växa med och ett evigt knackande!!!

Till början

Kollektivt självmord av Arto PaasalinnaTitel: Kollektivt självmord
Författare: Arto Paasilinna
Originalets titel: Hurmaava Joukkoitsemurha

Detta är en fantastiskt humoristisk bok - trots det ytterst bistra temat (!).
Det är en absurd och kärleksfull skröna om livet och döden, där ett gäng livströtta samlas för att tillsammans genomföra historiens mest anmärkningsvärda självmord med en halsbrytande resa i lyxbuss mot dödriket
Arto lyckas verkligen med att behandla självmordets dystra och tabubelagda aspekter med naiv, men samtidigt satirisk och ironisk humor, blandad med mycket mänsklig värme. Ordvändningarna och formuleringarna är också fantastiska - vilket ytterligare förgyller boken.

Boken handlar om en grupp finländska självmördares resa mot den slutgiltiga målet - döden. De leds av en finsk överste vid namn Hermanni Kemppainen och hans vän direktör Rellonen.
Historien börjar på en midsommarafton då den minst sagt nedstämde direktören efter ytterligare en konkurs (fjärde) har åkt i från staden ut till sitt sommarställe för att ta sitt liv i lugn och ro. I akt med att göra det så korsas hans väg av Kemppainen då de möts i en övergiven lada i samma stund som sistnämnda är i färd med att hänga sig. De beslutar att båda skjuta upp sina självmord och styr kosan mot Rellonens sommarstuga.
Under några dagars bastubadandet och alkoholkonsumtion väcks idéer om att förena Finlands alla självmördare - det måste ju finnas fler sorgliga själar.... Man annonserar i en rikstäckande dagstidning och får över sexhundra (!) svar.
De bestämmer sig för att arrangera ett seminarium där dessa människor kan träffas för att diskutera och utbyta åsikter. Seminariet hålls, med en otrolig uppslutning. Där beslutar trettio av de mest inbitna deltagarna att de skall genomföra ett kollektivt självmord, Kemppainen utses till at leda dem. Rauno Korpela, ägare och VD till Korpela fartlinjer AB ställer sig och sin splitternya lyxbuss till förfogande.
En galen resa med döden som mål påbörjas. Genom Finland åker bussen och plockar upp självmördare för att sedan styra kosan mot Norska Nordkap som är den tilltänkta slutdestinationen och plats för gruppens kollektiva självmord.

Till början

Konsten att läsa tankar av Henrik FexeusTitel: Konsten att läsa tankar
Undertitel: Hur du förstår och påverkar andra utan att de märker något
Författare: Henrik Fexeus
Originalets titel: Konsten att läsa tankar

Det här är en mycket intressant, insiktsfull och väldigt lättläst bok om du är intresserad av att lära dig mer om hur du läser av t ex kroppsspråk - många konkreta och praktiska exempel finns med i boken. Hållning, tonfall, tempo, blickar och handrörelser säger ofta mer än vad som kommuiceras i ord.

Konsten att läsa tankar är en humoristisk, insiktsrik handbok som innehåller allt du behöver veta för att bli expert på att avläsa dina medmänniskor. Med färdigheter inom ickeverbal kommunikation, kroppsspråk och psykologisk påverkan kan du efter viss övning avslöja vad en människa tänker och känner - och i nästa steg påverka den personens tankar och åsikter åt det håll du vill. Henrik Fexeus visar hur man gör...

En perfekt övergripande bok, där du snabbt får en sammanfattning av grundläggande teorier på ett humoristiskt sätt. Boken är både kul att läsa och lätt att ta till sig jämfört med annan litteratur i samma genre. Vill man ha fördjupad kunskap, är det ju bara att läsa någon av de tyngre böckerna i referenslistan.

Att kunna påverka personers tankar och åsikter - och i de flesta sammanhang få igenom sina egna ideér och att kunna påverka lockar verkligen!

Till början

L

80 romaner för dig som har bråttom av Henrik LangeTitel: 80 romaner för dig som har bråttom
Författare: Henrik Lange
Originalets titel: 80 romaner för dig som har bråttom

Vem skulle inte vilja ha läst alla böcker, eller i alla fall samtliga klassiker som givits ut? Så mycket böcker, så lite tid - här är "lösningen" på ett vanligt i-landsproblem...! *
Boken innhåller utmärkta sammanfattningar på klassiker som till exempel Da Vinci-koden, Mörkrets Hjärta, Flugornas Herre, Bibeln, Bröderna Lejonhjärta, Röda Rummet, Dvärgen, Den gamle och havet, Lasermannen, God Natt Alfons Åberg, Gökboet, Gösta Berglings saga, Fru Björks öden och äventyr, Odyssén och Sagan om Ringen.

En riktigt kul och fantastiskt idé! Att ens komma på tanken att teckna klassiker - och sedan lyckas med att komprimera en hel klassiker till en sida (!). Henrik Lange lyckas verkligen på ett enastående och mästerligt sätt sammanfatta åttio av de största verken ur litteraturhistorien till åttio kortversioner! Här kan man verkligen snacka om att en bild säger mer än 1000 ord!!!

Otroligt välgjort och roligt - med extremt mycket tanke bakom. Det här är humor och lustmord på hög nivå!!! Jag skrattade så jag grät några gånger åt den totalt supertorra humorn.

Sammanfattningarna består av 4 st serierutor. Den första serierutan innehåller titeln på boken, den andra beskriver bakgrunden, den tredje berättar själva handlingen och den fjärde innhåller slutet. Det som även gör boken intressant är att man får en bra överblick över hur olika (och ibland lika) grundmönstren är för storyn i en bok. Se till exempel sammanfattningen av trilogin 'Sagan om ringen' nedan....

*) Jag måste dock tillägga att det blir en större upplevelse om man faktiskt läst böckerna innan...

Ett utdrag ur 80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange

Till början

Flickan som lekte med elden av Stieg LarssonTitel: Flickan som lekte med elden
Författare: Stieg Larsson
Originalets titel: Flickan som lekte med elden

Stieg Larsson debuterade som deckarförfattare genom att skriva en hel trioligi (!). Detta är andra boken i Millenium-trilogin. Det enda som känns sorgligt är att man visste att det inte kommer att komma några fler böcker från Stieg Larsson, eftersom han hastigt dog i en hjärtinfarkt 2004.

Lisbeth Salander återkommer till Sverige efter en längre tids vistelse utomlands. Tack vare finansmannen Wennerströms pengar har hon det bättre ställt än någonsin, men hon återvänder till ett Stockholm där hon inte längre har familj eller vänner. En rad dramatiska händelser inträffar som får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas.
Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Journalisten Dag Svensson och hans sambo Mia Bergman kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas i traffickinghärvan har högt uppsatta positioner i samhället.
När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Mikael Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...
Det är dags för Blomkvist och Salander att mötas igen.

Jag hade extremt höga förväntningar på denna bok - och visst infrias mina förväntningar! Storyn är inte riktigt lika stark som i första boken, men personskildringen av Libeth Salander är desto bättre. Deckaren väckte allt fler tankar hos mig (och min man blev återigen helt besatt!) - jag ville verkligen inte lägga ifrån mig boken - och när den var utläst längtade jag direkt till att den sista boken skulle släppas, så att jag skulle få reda på hur det skulle gå.
Det är spännande hela tiden - jag sitter verkligen och hejar på Lisbeth Salander och förfasa över hur hon behandlas och har behandlats. Lisbeth är verkligen en ny typ av kvinnlig hjälte (en svensk Modesty Blaise) som slår underifrån i form av en underskattad "psykopatisk" underdog.
Jag tycker verkligen om det forcerade, drivna språket som ändå är väldigt enkelt och uppskattar den snillrika kompositionen och konstruktionen - allt detta gör Stieg Larsson unik i deckar-genren. Dessutom är böckerna väldigt snyggt layoutade i sin utformning! Det enda som jag inte gillar är att huvudpersonerna är lite väl överdrivna i bland (men jag köper det, eftersom boken är jätteintressant för övrigt) och att det inte kommer fler böcker!

Till början

Luftslottet som sprängdes av Stieg LarssonTitel: Luftslottet som sprängdes
Författare: Stieg Larsson
Originalets titel: Luftslottet som sprängdes

Stieg Larsson debuterade som deckarförfattare genom att skriva en hel trioligi (!). Detta är tredje och sista boken i Millenium-trilogin. Det enda som känns sorgligt är att man visste att det inte kommer att komma några fler böcker från Stieg Larsson, eftersom han hastigt dog i en hjärtinfarkt 2004.

Starka krafter vill tysta Lisbeth Salander en gång för alla. Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.

Efter att verkligen ha längtat efter den avslutande boken - kastade jag mig över boken med extremt höga förväntningar. Boken knyter ihop alla trådar som funnits i de tidigare två böckerna - det är dock ganska många upprepningar från de tidigare böckerna (men om man inte läst de tidigare böckerna, så krävs dem...). Det är många intressanta politiska inslag - dock är domstolen lite väl orealistisk (mer amerikansk än svensk). Det var med saknad och sorg i hjärtat som jag avslutade denna bok - tyvärr kommer det ju inte fler böcker!

Till början

Män som hatar kvinnor av Stieg LarssonTitel: Män som hatar kvinnor
Författare: Stieg Larsson
Originalets titel: Män som hatar kvinnor

Äntligen en ny typ av svensk deckare!!!
Stieg Larsson debuterade som deckarförfattare genom att skriva en hel trioligi (!). Detta är första boken i Millenium-trilogin. Det enda som känns sorgligt är att man visste att det inte kommer att komma några fler böcker från Stieg Larsson, eftersom han hastigt dog i en hjärtinfarkt 2004.

Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Deckaren väckte många tankar hos mig (och min man blev helt besatt!) - jag ville verkligen inte lägga ifrån mig boken - och när den var utläst längtade jag direkt till att nästa bok skulle släppas, så att jag skulle få reda på hur det skulle gå.
Det är spännande nästan hela tiden - början är något trög innan jag kommer in i boken- sedan blir det bara bättre och bättre. Jag tycker verkligen om det forcerade, drivna språket som ändå är väldigt enkelt och uppskattar den snillrika kompositionen och konstruktionen - allt detta gör Stieg Larsson unik i deckar-genren. Dessutom är böckerna väldigt snyggt layoutade i sin utformning! Det enda som jag inte gillar är att huvudpersonerna är lite väl överdrivna i bland (men jag köper det eftersom boken är jätteintressant för övrigt) och att det inte kommer fler böcker!

Till början

Säjer hunden? av Pija LindenbaumTitel: Säjer hunden?
Undertitel: en djurljudbok
Författare: Pija Lindenbaum
Originalets titel: Säjer hunden?

Detta är verkligen en underbar humor på hög mys- och busnivå!
Ytterligare en pekbok med ljudillustartioner som får mig att gapskratta hysteriskt - och självklart även Alexander!

Boken är en läcker och lyxig djurljudbok (alltså en bok med djurläten) för de yngsta, en som barnen kan läsa för de vuxna!
Ett dussin vanliga tama och vilda djur, så som ko, katt, hund, ekorre och orm, visar upp sig och sina bästa föräldrar-barnljud.
Föräldradjuret är jättestort, tryggt, varmt och låter stort och bullrigt. Ungarna är pyttepyttesmå och låter smått och lite vasst - i alla fall om man följer textens utseende i uppläsningen ... det kan ju bli tvärtom...!
Pija Lindenbaums mysiga och busiga bilder är perfekt läsning för alla som kan fästa blicken, säga ma-ma och mu-mu!  

Alexander älskar när jag gör ljuden till de STOOOORA djurföräldrarna och de små djurungarna. En given favoritbok som verkligen rekommenderas!

Till början

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth GilbertTitel: Lyckan, kärleken och meningen med livet
Författare: Elizabeth Gilbert
Originalets titel: Eat, pray, love

En helt underbar bok som handlar om en yttre och - framförallt - en inre resa som är riktigt tankvärd! Jag sögs verkligen med i hennes resa och funderingar - och har tänkt tillbaka på boken många gånger. Detta är en bok som man kan läsa många gånger och ändå få till sig nya bitar. En otroligt givande bok med andra ord!!!
Jag måste dock påpeka att jag tycker att den svenska titeln på boken är riktigt usel (!) och förstår inte rikitigt vad den svenska översättaren tänkt.

Klockan är 3 på natten och Elizabeth Gilbert ligger på badrumsgolvet och gråter. Hon är drygt trettio, hon har en man, ett hus utanför stan, ett framgångsrikt jobb och försöker få barn - men hon är inte lycklig.
En slitsam skilsmässa, en depression och en turbulent kärleksaffär senare bestämmer hon sig för att söka efter det hon verkligen vill med livet. För att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sig själv bestämmer hon sig för att alldeles själv ge sig ut på en lång resa.
I den här boken får man följa med på Elizabeths reseäventyr. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien konsten att nå sinnesro och i Indonesien hitta balans. En intensiv, känslig och underhållande memoar om att finna sig själv och allt som kan hända när man tar ansvar för sitt eget välmående..

Elizabeth drar sig inte för att beskriva sin livskris med en otrolig skärpa. Boken är oerhört lättläst, har mycket humor och värme och jag sugs verkligen med i hennes resa och funderingar. Hon förmedlar den oerhörda visdom som hon når under resan på ett sätt som alla kan förstå. Trots att hon är mitt upp i en kris kan hon analysera sina brister och tankar med en knivskarp ärlighet och ändå förmedla humorn med en riktig värme. Jag skrattar många gånger när jag läser boken - och ändå tar den upp många allvarliga saker som verkligen är tankvärda! LÄS DEN!

Till början

Sagan om det röda äpplet av Jan LööfTitel: Sagan om det röda äpplet
Författare: Jan Lööf
Originalets titel: Sagan om det röda äpplet

Detta är verkligen en underbar kedjerreaktionsbok med härliga intresseväckande och oerhört detaljrika bilder som har hängt med under hela min barndom (!) och som nu även Alexander älskar.
En genialiskt enkel klassiker som har över 35 år på nacken - men som ändå inte känns gammalmodig eller mossig!


Boken handlar om en gubbe i randig kostym som fast han är huvudperson i boken är en ovanligt passiv hjälte. Han blir pålurad ett plastäpple av en sniken frukthandlare. Gubben lägger äpplet att mogna på fönsterkarmen. Äpplet trillar ut genom fönstret, ner i huvudet på gamla mormor, som skriker till och skrämer katten som far upp i trädet... och sedan sätts en kedja av händelser igång som berättas i parallella bilder på uppslagen. Boken bygger på de till synes små incidenterna som på ett spännande sätt kan påverka varandra så att de till slut får större konsekvenser. I den här berättelsen kan faktiskt "äpplet falla långt ifrån trädet" !

Jan Lööfs mysiga och härligt naiva figurstil gör att man omedelbart känner igen de speciella bilderna. Den oerhörda detaljrikedomen i Lööfs illustrationer är stor och tittar man nog upptäcker man ännu fler spännande detaljer.

Till början

M

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall SmithTitel: Damernas detektivbyrå
Författare: Alexander McCall Smith
Originalets titel: No.1 Ladies' Detective Agency

Den här är boken är en alldeles lysande skildring av en afrikansk vardag och vanliga människors problem.
Språket och tonen i boken fick mig faktiskt att läsa boken på ett annat sätt än vad jag normalt gör - jag läste den faktiskt långsammare (!) än vanligt, eftersom den ingav mig ett lugn och känslan av ett stilla lunk.
Jag kunde riktigt höra Precious lugna röst och uppskattade verkligen henes bondförnuft med glimten i ögat och den syrliga kommentaren som hon alltid var beredd att ta till vid behov.

Boken handlar om Mma Ramotswe (en ”traditionellt byggd” botswansk kvinna i sina bästa år) som inte är vilken kvinna vem som helst. Hon är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget...
Precious Ramotswes metoder är en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmåga att få folk att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Förlupna äkta män, försvunna barn, falska fäder och stulna bilar - inget är för stort eller för smått för Mma Ramotswe som löser stora och små mysterier.
Samtidigt får läsaren en unik läsupplevelse, för Alexander McCall Smith har lyckats fånga en mycket speciell känsla.
Damernas detektivbyrå är ingen vanlig deckare, det är en unik läsupplevelse, ett varmt porträtt av en ovanlig kvinna och en fascinerande bild av ett Afrika vi aldrig mött tidigare, fyllt med stolthet och traditioner.

Språket är enkelt och rakt, men innehåller mycket värme och känns i sin form ibland snarare som en muntlig berättelse än en roman.
Boken är smålustig, men med ett djup - som ibland är underfundigt, ibland riktigt allvarligt.

Det är inte svårt att förstå att Damernas detektivbyrå blivit en storsäljare, och jag kan varmt rekommendera denna afrikanska pärla.

Till början

Om jag kunde drömma av Stephenie MeyerTitel: Om jag kunde drömma
Författare: Stephenie Meyer
Originalets titel: Twilight

Jag måste erkänna att jag var mer än skeptisk till den här boken. En kärleksbok om två 17-åringar varav en av dem är vampyr....
Hmmm, definitivt INTE en bok för mig med andra ord. Jag är inte intresserad av någon fjantig tonårsromantik med okulta vampyrinslag. Men trots allt så hörde jag bara fler och fler prata om den här boken och att man skulle göra en film (Twilight), så till slut kunde jag inte låta bli att läsa den av ren nyfikenhet - vilken tur att jag har fel ibland!

"Tre saker var jag absolut övertygad om.
Den första var att Edward var vampyr.
Den andra var att det fanns en del av honom - och jag visste inte hur stark den delen kunde vara - som törstade efter mitt blod.
Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom."
- Bella Swan -

Boken handlar om Isabella (Bella) Swan som flyttar till sin pappa som bor i Forks, en liten sovstad i Washington med konstant dimma och regn. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv och att hon nog kommer att få problem med att hitta vänner i en ny skola mitt i terminen. Men när hon ser en pojke som sitter med sina syskon i matsalen blir hon genast nyfiken. Pojken heter Edward Cullen och är otroligt vacker - nästan omänskligt - och trots sitt utseende är han och sina syskon outsiders. De har bott i Forks i två år, men de har inte blivit accepterade av folket i Forks.
När Bella.träffar den annorlunda och gåtfulle Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av.
Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. Edward har aldrig velat ha en människas blod så mycket som han vill ha Bellas...

Detta är en fantastisk och utomordentligt spännade kärleksroman som är verkligen är intensivt sinnlig. Trots det bisarra och overkliga vampyrtemat känns denna omöjliga kärlekshistoria väldigt trovärdig och berörande vacker! Kontrasten blir också speciell med de övriga "vanligt omogna" 17-åringarna som finns runtomkring till den mogna och speciella kärlek som finns mellan Bella och Edward. Detta känns som en modern Romeo och Julia.
Det enda jag kan gnälla på är att den svenska översättningen inte alltid är så lyckad - flytet och språket är bättre i den engelska versionen.

Till början

Män som hatar kvinnor av Stieg LarssonTitel: Män som hatar kvinnor
Författare: Stieg Larsson
Originalets titel: Män som hatar kvinnor

Äntligen en ny typ av svensk deckare!!!
Stieg Larsson debuterade som deckarförfattare genom att skriva en hel trioligi (!). Detta är första boken i Millenium-trilogin. Det enda som känns sorgligt är att man visste att det inte kommer att komma några fler böcker från Stieg Larsson, eftersom han hastigt dog i en hjärtinfarkt 2004.

Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Deckaren väckte många tankar hos mig (och min man blev helt besatt!) - jag ville verkligen inte lägga ifrån mig boken - och när den var utläst längtade jag direkt till att nästa bok skulle släppas, så att jag skulle få reda på hur det skulle gå.
Det är spännande nästan hela tiden - början är något trög innan jag kommer in i boken- sedan blir det bara bättre och bättre. Jag tycker verkligen om det forcerade, drivna språket som ändå är väldigt enkelt och uppskattar den snillrika kompositionen och konstruktionen - allt detta gör Stieg Larsson unik i deckar-genren. Dessutom är böckerna väldigt snyggt layoutade i sin utformning! Det enda som jag inte gillar är att huvudpersonerna är lite väl överdrivna i bland (men jag köper det eftersom boken är jätteintressant för övrigt) och att det inte kommer fler böcker!

Till början

N

Till början

O

Om jag kunde drömma av Stephenie MeyerTitel: Om jag kunde drömma
Författare: Stephenie Meyer
Originalets titel: Twilight

Jag måste erkänna att jag var mer än skeptisk till den här boken. En kärleksbok om två 17-åringar varav en av dem är vampyr....
Hmmm, definitivt INTE en bok för mig med andra ord. Jag är inte intresserad av någon fjantig tonårsromantik med okulta vampyrinslag. Men trots allt så hörde jag bara fler och fler prata om den här boken och att man skulle göra en film (Twilight), så till slut kunde jag inte låta bli att läsa den av ren nyfikenhet - vilken tur att jag har fel ibland!

"Tre saker var jag absolut övertygad om.
Den första var att Edward var vampyr.
Den andra var att det fanns en del av honom - och jag visste inte hur stark den delen kunde vara - som törstade efter mitt blod.
Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom."
- Bella Swan -

Boken handlar om Isabella (Bella) Swan som flyttar till sin pappa som bor i Forks, en liten sovstad i Washington med konstant dimma och regn. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv och att hon nog kommer att få problem med att hitta vänner i en ny skola mitt i terminen. Men när hon ser en pojke som sitter med sina syskon i matsalen blir hon genast nyfiken. Pojken heter Edward Cullen och är otroligt vacker - nästan omänskligt - och trots sitt utseende är han och sina syskon outsiders. De har bott i Forks i två år, men de har inte blivit accepterade av folket i Forks.
När Bella.träffar den annorlunda och gåtfulle Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av.
Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. Edward har aldrig velat ha en människas blod så mycket som han vill ha Bellas...
.
Detta är en fantastisk och utomordentligt spännade kärleksroman som är verkligen är intensivt sinnlig. Trots det bisarra och overkliga vampyrtemat känns denna omöjliga kärlekshistoria väldigt trovärdig och berörande vacker! Kontrasten blir också speciell med de övriga "vanligt omogna" 17-åringarna som finns runtomkring till den mogna och speciella kärlek som finns mellan Bella och Edward. Detta känns som en modern Romeo och Julia.
Det enda jag kan gnälla på är att den svenska översättningen inte alltid är så lyckad - flytet och språket är bättre i den engelska versionen.

Till början

P

Kollektivt självmord av Arto PaasalinnaTitel: Kollektivt självmord
Författare: Arto Paasilinna
Originalets titel: Hurmaava Joukkoitsemurha

Detta är en fantastiskt humoristisk bok - trots det ytterst bistra temat (!).
Det är en absurd och kärleksfull skröna om livet och döden, där ett gäng livströtta samlas för att tillsammans genomföra historiens mest anmärkningsvärda självmord med en halsbrytande resa i lyxbuss mot dödriket
Arto lyckas verkligen med att behandla självmordets dystra och tabubelagda aspekter med naiv, men samtidigt satirisk och ironisk humor, blandad med mycket mänsklig värme. Ordvändningarna och formuleringarna är också fantastiska - vilket ytterligare förgyller boken.

Boken handlar om en grupp finländska självmördares resa mot den slutgiltiga målet - döden. De leds av en finsk överste vid namn Hermanni Kemppainen och hans vän direktör Rellonen.
Historien börjar på en midsommarafton då den minst sagt nedstämde direktören efter ytterligare en konkurs (fjärde) har åkt i från staden ut till sitt sommarställe för att ta sitt liv i lugn och ro. I akt med att göra det så korsas hans väg av Kemppainen då de möts i en övergiven lada i samma stund som sistnämnda är i färd med att hänga sig. De beslutar att båda skjuta upp sina självmord och styr kosan mot Rellonens sommarstuga.
Under några dagars bastubadandet och alkoholkonsumtion väcks idéer om att förena Finlands alla självmördare - det måste ju finnas fler sorgliga själar.... Man annonserar i en rikstäckande dagstidning och får över sexhundra (!) svar.
De bestämmer sig för att arrangera ett seminarium där dessa människor kan träffas för att diskutera och utbyta åsikter. Seminariet hålls, med en otrolig uppslutning. Där beslutar trettio av de mest inbitna deltagarna att de skall genomföra ett kollektivt självmord, Kemppainen utses till at leda dem. Rauno Korpela, ägare och VD till Korpela fartlinjer AB ställer sig och sin splitternya lyxbuss till förfogande.
En galen resa med döden som mål påbörjas. Genom Finland åker bussen och plockar upp självmördare för att sedan styra kosan mot Norska Nordkap som är den tilltänkta slutdestinationen och plats för gruppens kollektiva självmord.

Till början

Titel: Pingvin av Polly DunbarPingvin
Författare: Polly Dunbar
Originalets titel: Penguin

En underbar och charmig barnbok som på bara några få sidor innehåller oerhört mycket!!! Man kan läsa den på många olika sätt och den fascinerar verkligen Alexander (och mig)!

Boken handlar om pojken Ville som har fått en pingvin i present. Med alla medel och med stor uppfinningsrikedom försöker Ville få pingvinen att säga någonting - vad som helst - eller på något annat sätt få pingvinen att reagera. För varje nytt uppslag i boken tar historien en helt annan vändning än vad man väntat sig...!
Härligt med en bok som är lite udda, tokig och fantasieggeande!

De vackra och enkla illustrationerna varieras på ett smart sätt mellan flera små bilder på samma sida eller med stora bilder över hala uppslaget. Språket har en bra rytm och kan varieras eller betonas på olika sätt - vilket gör att man variera berättelsen ytterligare.

Rekommenderas varmt!

Till början

Titel: Påven Johanna av Donna Wollfolk CrossPåven Johanna
Författare: Donna Woolfolk Cross
Originalets titel: Pope Joan

En underbar kvinnlig hjältesaga - som även min man tyckte var toppen (!) - och som var intressant och spännande från början till slut!

Påven Johanna är en imponerande, storslagen och hissnande historisk skildring fylld av kvinnlig list, romantik, mänsklig grymhet och maktbegär.
Johanna är en intelligent, ifrågasättande, religös och intressant person som tar sitt öde i egna händer under den mörkaste medeltiden, då livet var svårt och fattigt för de flesta. Kvinnor behandlades med få undantag som evigt omyndiga och utan några som helst ekonomiska rättigheter. Undervisning av kvinnor var i praktiken förbjudet och kvinnor föraktades och klandrades för allt som gick fel.

Johanna levde på 800-talet och kan faktiskt - enligt flera källor - både ha existerat och reagerat som påve i Rom under två års tid. Den katolska kyrkan tillbakavisar dock dessa fakta, såsom mycket annat...
Kommentar: Det var ju faktiskt inte förrän 1992 (!) som påven och katolska kyrkan bad om ursäkt och erkände att Galileo Galilei hade rätt när han påstod att jorden cirklar runt solen och inte tvärtom. Tyvärr fick ju Galileo sitta i husarrest fram till sin död 1642, så ursäkten kom lite sent...! Anmärkningsvärt är dock att det dröjde ända fram till 2000 innan den katolska kyrkan upphävde domslutet...

Romanen väckte många tankar hos mig (och min man) och bara tanken på att mycket i boken kan vara sant - gör boken än mer intressant!!! Vi har diskuterat boken många gånger!

Missa inte denna bok!

Till början

Q

Till början

R

Tre sekunder av Roslund och HellströmTitel: Tre sekunder
Författare: Roslund & Hellström
Originalets titel: Tre sekunder

Det är är en av de bästa kriminalromaner jag läst - och den är svensk!
Jag sträckläste de 600 sidorna med den intensiva och intressanta historien om infiltratören Piet Hoffman/Paula som är anställd av polisen. Boken är riktigt spännande, faktaspäckad och mycket tankeväckande.
Det här är den femte boken om kommisarie Ewert Gren (som dock inte är huvudperson i just denna bok) och är definitivt Roslund & Hellströms bästa!


Boken handlar om Piet Hoffman som med en förfalskad bakgrund som ger respekt i kriminella sammanhang har avancerat så långt som man kan i den polska narkotikaorganisationen Wojtek. I nästan tio år har han varit polisens öron och ögon och kontrollerar den svenska grenen av Wojtek, som planerar att ta över försäljningen av amfetamin på svenska fängelser. Han har nyss varit inblandad i ett mord på en annan infiltratör vid en knarkaffär, men sanningen begravs av högsta polisledningen. Kommisarie Ewert Gren gör dock allt för att försöka få reda på vem som ligger bakom mordet - som polisledningen försöker dölja.
Piet Hoffmann, eller Paula som är hans kodnamn i den lilla kretsen som styr hans verksamhet, ska sättas i fängelse för att kunna slå ut den narkotikahandel som finns där och ersätta den med polskt knark.
Hoffmann lever ett dubbelliv och hans familj, frun Zofia och sönerna Hugo och Rasmus, vet ingenting om hans uppgifter som agent för polisen. Operationen som han planerar är mycket riskfylld, att avslöjas som infiltratör inne på en anstalt innebär en säker död och en uppdragsgivare som kommer förneka all kännedom. Förberedelserna inför fängelsevistelsen är minutiösa för att så långt som möjligt undvika ett misslyckande. I det skarpa läget inser Hoffmann hur mycket som står på spel och planerar för familjens framtid ifall han skulle råka på problem.

Roslund & Hellström har som vanligt (likadant med de tidigare böckerna) lagt ner oerhört mycket tid på att beskriva verkligheten och det gör boken oerhört intressant!
Det skulle kunna gå till så här på riktigt!!! Det kanske till och med gör det, även om författarduon har använt sig av fiktiva karaktärer (och ett fiktivt fängelse)...

Liksom de tidigare böckerna avslutas romanen med att Roslund & Hellström noggrant förklarar hur lite verkligheten skiljer sig från fiktionen. Det ger en märklig känsla av att ha läst en i grunden sann berättelse – inte en historia där något förbättrats och spätts på för att uppnå större litterära effekter.
Fler författare borde göra detta!

Till början

S

Sagan om det röda äpplet av Jan LööfTitel: Sagan om det röda äpplet
Författare: Jan Lööf
Originalets titel: Sagan om det röda äpplet

Detta är verkligen en underbar kedjerreaktionsbok med härliga intresseväckande och oerhört detaljrika bilder som har hängt med under hela min barndom (!) och som nu även Alexander älskar.
En genialiskt enkel klassiker som har över 35 år på nacken - men som ändå inte känns gammalmodig eller mossig!


Boken handlar om en gubbe i randig kostym som fast han är huvudperson i boken är en ovanligt passiv hjälte. Han blir pålurad ett plastäpple av en sniken frukthandlare. Gubben lägger äpplet att mogna på fönsterkarmen. Äpplet trillar ut genom fönstret, ner i huvudet på gamla mormor, som skriker till och skrämer katten som far upp i trädet... och sedan sätts en kedja av händelser igång som berättas i parallella bilder på uppslagen. Boken bygger på de till synes små incidenterna som på ett spännande sätt kan påverka varandra så att de till slut får större konsekvenser. I den här berättelsen kan faktiskt "äpplet falla långt ifrån trädet" !

Jan Lööfs mysiga och härligt naiva figurstil gör att man omedelbart känner igen de speciella bilderna. Den oerhörda detaljrikedomen i Lööfs illustrationer är stor och tittar man nog upptäcker man ännu fler spännande detaljer.

Till början

Titel: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage DanielssonSagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
Författare: Tage Danielsson
Originalets titel: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Det här är novellen bakom den teckande filmen (med samma namn) som har visats på julafton i SVT sedan 1975 (!!!), så jag har verkligen vuxit upp med den här novellen. När jag läser så hör jag också Tage Danielssons röst inuti mitt huvud!
"Karl-Bertil Jonsson" är i mitt tycke ett mycket mer obligatoriskt inslag på julafton än 'Kalle Anka och hans vänner' och är verkligen en av julens höjdpunkter. Ingen jul utan Karl-Bertil Jonsson!


Kar-Bertil JonssonDen unge pojken, rikemanssonen Karl-Bertil Jonsson, har fått ett jobb på posten inför jul, där han drömmer om sin idol Robin Hood och Sherwood-skogen. Han bestämmer sig för att "Ta från de rika och ge till de fattiga" och på det sättet minska klyftan mellan de fattiga stackarna i slumkvarteren och de som har det betydligt bättre ställt. Han sorterar ut de paket som ska skickas till människor som har taxerat över 50 000 kronor och stoppar dem i en speciell säck. Paketen delar han sedan ut till fattiga - som blir överlyckliga - i slumkvarteren på julafton. Sedan blir han avslöjad...
På slutet visar det sig att ingen av de rika saknar sin julklappar, så sagan får ett lyckligt slut- som sig bör!
Budskapet i boken (och filmen) präglas av julens givmildhet och inte av den köphysteri och stress som många upplever dagarna före jul. Tage Danielsson avslutar också denna novell med meningen "Den här sagan tilldrog sig som sagt på den tiden då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse."...
Trots att sagan utspelar sig för så länge sedan har den ett ständigt aktuellt tema: Värme & medmänsklighet, fantasi, Robin Hood (och andra hjältar) samt en pojke med ett mycket stort hjärta.


Boken (och filmen) påminner mig om att det finns människor som har det sämre och att det inte krävs speciellt mycket för att göra någon glad. Jag känner verkligen ett sting av stolthet och avundsjuka för att Karl-Bertil tar tag i situationen och gör det han tror på - någonting som de flesta av oss är alldeles för dåliga på. Vi vågar inte och vi orkar inte. "Det är ju så mycket nu...".

Tage Danielssons genialiska språk och ordvändningar gör denna novell fantastisk och är ett givet mästerverk - man bör dock förstå ironi!
Boken (och filmen) är så smart skriven att barn gillar den även om de inte förstår allt och de vuxna som läser den förstår de nyanser i Tage Danielssons språk som inte barn förstår. Detta är verkligen en barnbok för barn och vuxna! Det här är verkligen en klassiker - och som dessutom passar för högläsning en mörk kulen decemberkväll!
Tage Danielsson var verkligen en underfundig och rak författare som har skrivit mycket bra litteratur och det är verkligen synd att han ryktes bort så tidigt i cancer. Han hann dock med en diger produktion av humor, satir och filosofiska betraktelser.

Till början

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann ShafferTitel: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Författare: Mary Ann Shaffer
Originalets titel: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Det här är en väldigt annorlunda (men väldigt lättläst!) bok som verkligen tilltalar mig - det här var en riktigt bra och underhållande läsupplevelse!
Boken är skriven i brevform, så man får dra sina egna slutsatser om vad som händer mellan de täta brevkontakterna. I och med brevformen så får man verkligen känslan av att man får ta del av hur livet tedde sig på Guernsey under Tysklands ockupation. Som läsare vävs man in i berättelsen på ett så livligt sätt att det nästan känns som om man kände alla de färgstarka människorna och det är en fröjd av att få ta del av deras öden även om det är många tunga ämnen - krig, ockupation, koncentrationsläger och efterkrigstid - som berörs. Skratt, allvar, tårar och dramatik utlovas!

Boken handlar om författaren Juliet Ashton som funderar över sitt nästa bokprojekt. Hon bor i London som precis börjat att återhämta sig efter kriget. Så får hon ett brev från en Dawsey Adams från ön Guernsey i Engelska kanalen i januari 1946. De två börjar brevväxla och han berättar om livet och människorna där, om krigsåren då ön var ockuperad av nazisterna och den mycket speciella läsecirkeln Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap bildades.
Juliet börjar också brevväxla med fler av de färgstarka medlemmarna i sällskapet och blir till så fascinerad att hon bestämmer sig för att besöka Guernsey. Det blir ett besök som kommer att förändra hennes liv.

Anm: Bara namnet på läsecirkeln Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap gör ju jag blev sugen på att läsa boken för att få reda på mer. Och hur smakar egentligen en potatisskalspaj???

Till början

Tid och rum med farbror Albert av Rusell StannardTitel: Tid och rum med farbror Albert
Författare: Russell Stannard
Originalets titel: The time and space of uncle Albert

Om man verkligen vill förstå hur relativitetsteorin fungerar är detta den perfekta boken. Det här är en bok som förklarar de fysikaliska konsekvenserna av Einsteins relativititetsteori på ett ytterst förtjusande och pedagogiskt sätt - och som verkligen ger en aha-upplevelse och många tankeväckande funderingar!

Boken handlar om flickan Gedanken (Anmärkning: Gedanken betyder "Tanke" på tyska - som var Albert Einsteins modersmål) och hennes farbror Albert som är en berömd vetenskapsman. Gedanken ska göra ett projektarbete i skolan och farbror Albert hjälper henne genom att skicka ut henne på uppdrag i sitt specialkonstruerade rymdskepp för att göra iakttagelser och spännande upptäckter om tid och rum, ljusets hastighet och om förhållandet mellan materia, rörelse och energi.

Boken är en jättebra barn- och ungdomsbok (Rusell Stannard - som är engelsk universitetslektor i fysik - har fått mycket beröm för sitt raka och roliga sätt att beskriva vetenskap på ett korrekt sätt och är van vid att förklara svåra och abstrakta ämnen), men jag tror faktiskt att vuxna kanske tar till den sig ännu mer.

Jag kom i kontakt med den här boken under en fysikkurs på Chalmers - där den faktiskt ingick som kurslitteratur(!!!). Jag (och Mona Knutsson - en före detta kollega) fastnade så för denna bok så att vi faktiskt skrev ett kort arbetsmaterial till boken som projektarbete på kursen, se Farbror Albert (Einstein).

Anm: Om man vill läsa mer om Gedanken och farbror Albert så har Rusell Stannard också skrivit böckerna (som jag också varmt rekommenderar!) "Svarta hål med farbror Albert" och "Farbror Albert och kvantjakten" som är fristående fortsättningar på "Tid och rum med farbror Albert".

Till början

Säjer hunden? av Pija LindenbaumTitel: Säjer hunden?
Undertitel: en djurljudbok
Författare: Pija Lindenbaum
Originalets titel: Säjer hunden?

Detta är verkligen en underbar humor på hög mys- och busnivå!
Ytterligare en pekbok med ljudillustartioner som får mig att gapskratta hysteriskt - och självklart även Alexander!

Boken är en läcker och lyxig djurljudbok (alltså en bok med djurläten) för de yngsta, en som barnen kan läsa för de vuxna!
Ett dussin vanliga tama och vilda djur, så som ko, katt, hund, ekorre och orm, visar upp sig och sina bästa föräldrar-barnljud.
Föräldradjuret är jättestort, tryggt, varmt och låter stort och bullrigt. Ungarna är pyttepyttesmå och låter smått och lite vasst - i alla fall om man följer textens utseende i uppläsningen ... det kan ju bli tvärtom...!
Pija Lindenbaums mysiga och busiga bilder är perfekt läsning för alla som kan fästa blicken, säga ma-ma och mu-mu!  

Alexander älskar när jag gör ljuden till de STOOOORA djurföräldrarna och de små djurungarna. En given favoritbok som verkligen rekommenderas!

Till början

T

Knacka på! av Anna-Clara TidholmTitel: Knacka på!
Författare: Anna-Clara Tidholm
Originalets titel: Knacka på!

Det här är en otroligt rolig och spännande aktivitetspekbok för barn som är en given succé - Genialisk i sin enkelhet!
Man knackar (bokstavligt!!!) på de olika dörrarna med olika färger och tittar vad som döljs bakom dem!
Kul för både barn och vuxna i och med att det är så spännande att se barnens reaktion - har testat den på ganska många barn i olika åldrar - på knackandet på de olika dörrarna.

Vid första anblicken verkar den här boken inte innehålla så mycket på sina 26 sidor med korta två ords-meningar och stora bilder. Aktiviteten är liten och består av att man på varannat uppslag knackar på en ny dörr.
Men det är verkligen en enkel och praktisk saga för små barn med otroligt mycket innehåll och ett återkommande tema med stoooor dramatik: Vem döljer sig bakom denna dörr?
Rytmen i de korta texterna blir också väldigt skön och det är lätt att läsa högt ur boken. Barnen tittar fascinerat på de färgstarka kontrastrika bilderna och är spända på vad som ska dyka upp när man "öppnar dörren", det vill säga när man vänder blad.

Första boken som jag upplevde att Alexander verkligen följde med i - han tittade verkligen på bilderna och vände huvudet mot mig för att vänta på nästa knackning redan när han var 3 månader! Alexander gillade den jättemycket redan från första stund och gör det fortfarande.
Det är inte konstigt att denna bok räknas som en modern småbarnsklassiker och att den rönt stor framgång världen över!
En given favoritbok att växa med och ett evigt knackande!!!

Till början

Tid och rum med farbror Albert av Rusell StannardTitel: Tid och rum med farbror Albert
Författare: Russell Stannard
Originalets titel: The time and space of uncle Albert

Om man verkligen vill förstå hur relativitetsteorin fungerar är detta den perfekta boken. Det här är en bok som förklarar de fysikaliska konsekvenserna av Einsteins relativititetsteori på ett ytterst förtjusande och pedagogiskt sätt - och som verkligen ger en aha-upplevelse och många tankeväckande funderingar!

Boken handlar om flickan Gedanken (Anmärkning: Gedanken betyder "Tanke" på tyska - som var Albert Einsteins modersmål) och hennes farbror Albert som är en berömd vetenskapsman. Gedanken ska göra ett projektarbete i skolan och farbror Albert hjälper henne genom att skicka ut henne på uppdrag i sitt specialkonstruerade rymdskepp för att göra iakttagelser och spännande upptäckter om tid och rum, ljusets hastighet och om förhållandet mellan materia, rörelse och energi.

Boken är en jättebra barn- och ungdomsbok (Rusell Stannard - som är engelsk universitetslektor i fysik - har fått mycket beröm för sitt raka och roliga sätt att beskriva vetenskap på ett korrekt sätt och är van vid att förklara svåra och abstrakta ämnen), men jag tror faktiskt att vuxna kanske tar till den sig ännu mer.

Jag kom i kontakt med den här boken under en fysikkurs på Chalmers - där den faktiskt ingick som kurslitteratur(!!!). Jag (och Mona Knutsson - en före detta kollega) fastnade så för denna bok så att vi faktiskt skrev ett kort arbetsmaterial till boken som projektarbete på kursen, se Farbror Albert (Einstein).

Anm: Om man vill läsa mer om Gedanken och farbror Albert så har Rusell Stannard också skrivit böckerna (som jag också varmt rekommenderar!) "Svarta hål med farbror Albert" och "Farbror Albert och kvantjakten" som är fristående fortsättningar på "Tid och rum med farbror Albert".

Till början

Tio små negerpojkar av Agatha ChristieTitel: Tio små negerpojkar
Författare: Agatha Christie
Originalets titel: And Then There Were None (ursprunglig titel: Ten little niggers)

" Tio små negerpojkar" var den första Agatha Christie-bok jag läste.
Jag minns att den var väldigt spännande och oförutsägbar - även om den bitvis har ett litet långsamt tempo (den skrevs ju dock redan 1939 - så den har ju riktigt många år på nacken!!!).
Jag tycker absolut att det är en av hennes bästa böcker och den är verkligen värd att läsa. Spännande, som sagt, och kuslig.

"Tio små negerpojkar åt supé i Rio,
En satte i halsen så blev det bara nio."

Boken handlar om tio människor bjuds in till den lilla isolerade ön och anländer fulla av förväntningar. De känner inte varandra men alla har en sak gemensamt - de har något att dölja och under vistelsen på ön verkar det som om deras mörka hemligheter i det förflutna börjar hinna upp dem.
En rad oförklarliga och kusliga händelser på ön minskar antalet gäster undan för undan, tills ramsan om de tio små negerpojkarna blivit kuslig verklighet.

”Tio små negerpojkar” är en mycket karakteristisk Christie-deckare som kännetecknas av ett skickligt beskrivet, om än väl konstruerat, händelseförlopp och en klurig mordgåta.
En deckare av klassiskt snitt som tveklöst förvirrat mången läsare genom årens lopp - En riktigt hederlig gammal deckare av deckardrottningen!

Till början

Tio tankar om tid av Bodil JönssonTitel: Tio tankar om tid
Författare: Bodil Jönsson
Originalets titel: Tio tankar om tid

Det är intressanta och - åtminstone för mig - världsomvälvande tankar som skrivits ner i den här boken.
Tio tankar om tid
är en bok jag rekommenderar till alla som känner sig stressade och undrar varför.
Men det räcker inte med att bara läsa den, man måste ta den till sig, fundera på den, vända och vrida på hennes argument och argumentera emot tills man riktigt har smält den.
Med andra ord: Att ge tankarna tid! Tankar om tid tar tid!

Boken handlar om tid - hur vi använder den, vad vi gör med den och varför den aldrig räcker till!.
Bodil Jönsson tar upp vårt förhållande till tiden, hur det kan komma sig att vi upplever oss ha ont om tid när vi i själva verket lever i genomsnitt 30 000 dygn och vad vi kan göra för att ändra den känslan. Det går nämligen att få gott om tid menar Bodil Jönsson och hävdar att den faktiskt räcker till, om vi väljer att den ska göra det.
Vi jagar tid, säger vi i vår kultur. Det vi egentligen menar är att vi låter klocktiden jaga oss, och att vi stenhårt inriktar oss på att försöka spara tid, till exempel genom allehanda tekniska finesser. Men det som du längtar efter har ingenting med klockan att göra. Det är din personliga, din upplevda tid som du vill ha lång. Det är den som du vill få gott om.

Dessutom finns det olika sorters tid. Vem har inte suttit och sniglat sig igenom en föreläsning som verkat ta år, medan en lika lång tid spenderat på något intressant verkar gå med ljudets hastighet?
"Hur många straxar går det på en kvart?" är en bra fråga, liksom
"Menar du 'vänta fem minuter' eller 'riktiga fem minuter'?"

Många känner det som att tiden går fortare och fortare trots att vi har lika mycket tid per dygn idag som för hundra år sedan. Delvis beror detta på att vi har mycket att göra. Men det har också delvis att göra med att vår tid är mer styckad nu än tidigare.
En annan faktor som påverkar tidsuppfattningen är ställtiden eller brist på ställtid.
"Ställtid är den tid det tar att ställa i ordning, ställa till rätta så att man sedan kan börja göra något.", skriver Bodil Jönsson.
När människor står inför en uppgift måste de förberedas mentalt innan de kan ta sig an uppgiften på ett systematiskt sett. Det är precis som en maskin som måste kalibreras om för att producera en annan produktserie.
Om man inte tar hänsyn till skillnaden genom att under en viss period verka inaktiv, men då det undermedvetna bearbetar data, ökar risken för att man kör ut sig själv. Jag har personligen märkt av detta behov av ställtid när jag står inför en skrivuppgift av något slag eller någon svår prövning av annat slag.

Bodil Jönsson som är fysiker till yrket resonerar finurligt och genomklokt om ett ämne som angår oss alla. Hon ger oss många praktiska råd och tips om hur vi enkelt kan förändra våra liv.
Hon bygger sin filosofi på att tiden är det enda kapital vi har. Tid kan växlas till olika värden i livet såsom pengar via arbete eller fritid där vi hänger oss åt nöjen. Istället för att som ekonomen utgå från pengar som kapitalbas utgår Jönsson från tiden.

Till början

Tre sekunder av Roslund och HellströmTitel: Tre sekunder
Författare: Roslund & Hellström
Originalets titel: Tre sekunder

Det är är en av de bästa kriminalromaner jag läst - och den är svensk!
Jag sträckläste de 600 sidorna med den intensiva och intressanta historien om infiltratören Piet Hoffman/Paula som är anställd av polisen. Boken är riktigt spännande, faktaspäckad och mycket tankeväckande.
Det här är den femte boken om kommisarie Ewert Gren (som dock inte är huvudperson i just denna bok) och är definitivt Roslund & Hellströms bästa!


Boken handlar om Piet Hoffman som med en förfalskad bakgrund som ger respekt i kriminella sammanhang har avancerat så långt som man kan i den polska narkotikaorganisationen Wojtek. I nästan tio år har han varit polisens öron och ögon och kontrollerar den svenska grenen av Wojtek, som planerar att ta över försäljningen av amfetamin på svenska fängelser. Han har nyss varit inblandad i ett mord på en annan infiltratör vid en knarkaffär, men sanningen begravs av högsta polisledningen. Kommisarie Ewert Gren gör dock allt för att försöka få reda på vem som ligger bakom mordet - som polisledningen försöker dölja.
Piet Hoffmann, eller Paula som är hans kodnamn i den lilla kretsen som styr hans verksamhet, ska sättas i fängelse för att kunna slå ut den narkotikahandel som finns där och ersätta den med polskt knark.
Hoffmann lever ett dubbelliv och hans familj, frun Zofia och sönerna Hugo och Rasmus, vet ingenting om hans uppgifter som agent för polisen. Operationen som han planerar är mycket riskfylld, att avslöjas som infiltratör inne på en anstalt innebär en säker död och en uppdragsgivare som kommer förneka all kännedom. Förberedelserna inför fängelsevistelsen är minutiösa för att så långt som möjligt undvika ett misslyckande. I det skarpa läget inser Hoffmann hur mycket som står på spel och planerar för familjens framtid ifall han skulle råka på problem.

Roslund & Hellström har som vanligt (likadant med de tidigare böckerna) lagt ner oerhört mycket tid på att beskriva verkligheten och det gör boken oerhört intressant!
Det skulle kunna gå till så här på riktigt!!! Det kanske till och med gör det, även om författarduon har använt sig av fiktiva karaktärer (och ett fiktivt fängelse)...

Liksom de tidigare böckerna avslutas romanen med att Roslund & Hellström noggrant förklarar hur lite verkligheten skiljer sig från fiktionen. Det ger en märklig känsla av att ha läst en i grunden sann berättelse – inte en historia där något förbättrats och spätts på för att uppnå större litterära effekter.
Fler författare borde göra detta!

Till början

U

Astronauten som inte fick land av Bea Uusma SchyffertTitel: Astronauten som inte fick landa
Undertitel: Om Michael Collins, Apollo 11 och 9 kilo checklistor
Författare: Bea Uusma Schyffert
Originalets titel: Astronauten som inte fick landa

Det här är boken om 'Apollo 11'-astronauten Michael Collins som reste hela vägen till månen och aldrig fick kliva av. När Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog sina första steg på månen, satt deras kollega Michael Collins i en rymdkapsel på andra sidan månen. Vad tänkte han? Hur såg livet ut ombord?

Bara att hålla boken i sin hand gör mig helt upprymd. Den är nämligen silverfärgad (!) och lockar verkligen till läsning. Själva boken är en underbar 80-sidig blandning mellan faktabok, bilderbok och klippbok! Den innehåller korta fakta samt mycket intressanta tankar och tankeväckande funderingar. Hur kul var det att ha ett jätteansvar bland 701 olika strömbrytare och 9 kg checklistor - och vara den enda astronauten som inte fick gå på månen? Dessutom brukar Michael Collins inte ens omnämnas i historieböckerna - fastän han hade det tyngsta ansvaret. Boken är en jättebra barn- och ungdomsbok (Boken är också skriven för denna målgrupp och vunnit jättemånga priser - även internationellt), men jag tror faktiskt att vuxna tar till den sig ännu mer!

Anm: Detta är Beas första bok som hon både skrivit och illustrerat. Hon har tidigare illustrerat en hel del böcker.
Och svaret på skvallerfrågan är: Ja! Det är Schyffert som i Henrik Schyffert. Bea är nämligen gift med Henrik Schyffert.

Till början

V komma W

Påven Johanna av Donna Wollfolk CrossTitel: Påven Johanna
Författare: Donna Woolfolk Cross
Originalets titel: Pope Joan

En underbar kvinnlig hjältesaga - som även min man tyckte var toppen (!) - och som var intressant och spännande från början till slut!

Påven Johanna är en imponerande, storslagen och hissnande historisk skildring fylld av kvinnlig list, romantik, mänsklig grymhet och maktbegär. Johanna är en intelligent, ifrågasättande, religös och intressant person som tar sitt öde i egna händer under den mörkaste medeltiden, då livet var svårt och fattigt för de flesta. Kvinnor behandlades med få undantag som evigt omyndiga och utan några som helst ekonomiska rättigheter. Undervisning av kvinnor var i praktiken förbjudet och kvinnor föraktades och klandrades för allt som gick fel.

Johanna levde på 800-talet och kan faktiskt - enligt flera källor - både ha existerat och reagerat som påve i Rom under två års tid. Den katolska kyrkan tillbakavisar dock dessa fakta, såsom mycket annat...
Kommentar: Det var ju faktiskt inte förrän 1992 (!) som påven och katolska kyrkan bad om ursäkt och erkände att Galileo Galilei hade rätt när han påstod att jorden cirklar runt solen och inte tvärtom. Tyvärr fick ju Galileo sitta i husarrest fram till sin död 1642, så ursäkten kom lite sent...! Anmärkningsvärt är dock att det dröjde ända fram till 2000 innan den katolska kyrkan upphävde domslutet...

Romanen väckte många tankar hos mig (och min man) och bara tanken på att mycket i boken kan vara sant - gör boken än mer intressant!!! Vi har diskuterat boken många gånger!

Missa inte denna bok!

Till början

X

Till början

Y

Till början

Z

Boktjuven av Markus ZusakTitel: Boktjuven
Författare: Markus Zusak
Originalets titel: The Book Thief

Det här är ett riktigt mästerverk!
Redan de inledande orden gör att jag blir oerhört lockad:
"När döden berättar en historia, måste du lyssna".

Boktjuven är en berättelse om ordens makt. Det skulle vara oerhört intressant om denna bok infördes som obligatorisk läsning i skolan - den tar ju också upp ett oerhört viktigt historiskt ämne, nämligen Tyskand under andra världskriget, med fokus på de tyskar som faktiskt valde att inte lyda.

Det här en dramatisk, fantastisk, vacker och rörande bok med ett oerhört vackert språk. Boken som innehåller den djupaste fasansfullaste tragik, men också en absurd komik kring de mycket starka ämnena - civilkurage och stark vänskap - är en tegelsten som både är väldigt lättläst och oerhört tung i vissa passager.

Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger (som är bokens huvudperson och som är själva boktjuven) vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!
Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Den nioåriga flickan Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är "Dödgrävarens handbok - en handledning i tolv steg i konsten att gräva gravar" som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker.

Och böcker är den röda tråden i denna sofistikerat komponerade och prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen, och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare! Hon lär sig snart att orden både kan rädda och förägra, både kan bringa skönhet och brutalitet på många plan!

Otroligt annorlunda och välgjort! Bara idén att använda döden som berättare är ju genialiskt! Jag rekommenderar denna bok starkt - Köp den, låna den eller stjäl den...!

Till början

Å

80 romaner för dig som har bråttom av Henrik LangeTitel: 80 romaner för dig som har bråttom
Författare: Henrik Lange
Originalets titel: 80 romaner för dig som har bråttom

Vem skulle inte vilja ha läst alla böcker, eller i alla fall samtliga klassiker som givits ut? Så mycket böcker, så lite tid - här är "lösningen" på ett vanligt i-landsproblem...! *
Boken innhåller utmärkta sammanfattningar på klassiker som till exempel Da Vinci-koden, Mörkrets Hjärta, Flugornas Herre, Bibeln, Bröderna Lejonhjärta, Röda Rummet, Dvärgen, Den gamle och havet, Lasermannen, God Natt Alfons Åberg, Gökboet, Gösta Berglings saga, Fru Björks öden och äventyr, Odyssén och Sagan om Ringen.

En riktigt kul och fantastiskt idé! Att ens komma på tanken att teckna klassiker - och sedan lyckas med att komprimera en hel klassiker till en sida (!). Henrik Lange lyckas verkligen på ett enastående och mästerligt sätt sammanfatta åttio av de största verken ur litteraturhistorien till åttio kortversioner! Här kan man verkligen snacka om att en bild säger mer än 1000 ord!!!

Otroligt välgjort och roligt - med extremt mycket tanke bakom. Det här är humor och lustmord på hög nivå!!! Jag skrattade så jag grät några gånger åt den totalt supertorra humorn.

Sammanfattningarna består av 4 st serierutor. Den första serierutan innehåller titeln på boken, den andra beskriver bakgrunden, den tredje berättar själva handlingen och den fjärde innhåller slutet. Det som även gör boken intressant är att man får en bra överblick över hur olika (och ibland lika) grundmönstren är för storyn i en bok. Se till exempel sammanfattningen av trilogin 'Sagan om ringen' nedan....

*) Jag måste dock tillägga att det blir en större upplevelse om man faktiskt läst böckerna innan...

Ett utdrag ur 80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange

Till början

Ä Äntligen picknick av Sylvia Danielsson

Titel: Äntligen picknick
Författare: Sylvia Danielsson
Originalets titel: Äntligen picknick

Det här är en bok som verkligen inspirerar till att ha picknick och att äta utomhus. Boken ger verkligen en picknickkänsla med många vackra utflyktsbilder och inspirerande matbilder som verkligen gör en sugen att sticka iväg på picknick!
Allt från en strandpicknick, vårfika i lusthuset, picknick vid smultronstället, utflyktsmat på promenaden i skogen eller vid havet, båtlunch, försommarfestmiddag, picknick i bärskogen, god cykelmat eller något gott när motorcyklisten tar paus. Förbered hemma och ta med ut, eller fixa något enkelt på plats.

Boken innehåller många goda och nyttiga maträtter (med inspiration från hela världen), där tonvikten ligger på sommarmat med lätta rätter. Mycket frukt och grönt och lättlagade rätter. Här finns maträtter för grillen, många goda mackor, sallader, annorlunda pajer och friska efterrätter. Boken ger många bra tips och har många lättlagade recept för de som inte är så vana vidpicknick och har samtidigt många roliga tips och idéer för de som är mer picknickvana. I och med att boken innehåller en hel del plockmat, så kan recepten lätt användas på kalas.

Anm: Detta är Sylvias tredje bok och hennes man Bertil har tagit alla foton.
Och svaret på skvallerfrågan är: Ja! Det är Sylvia och Bertil som är mina grannar, så jag vet verkligen att Sylvia brinner för picknickar - men det är ändå en fantastisk bok. Sedan är det ju bara bonus för mig att jag känner igen en hel del människor och omgivningar på alla fantastiska foton...

Till början

Ö

Till början

 

 

Tillbaka till startsidan